Mali samuraj v nedeljo odločno po zadnjo zmago

VN Valencie bo zadnja postaja v bogati karieri Danija Pedrose.
Fotografija: Dani Pedrosa (desno) in Marc Marquez bosta v nedeljo zadnjič združila moči. FOTO: Motogp
Odpri galerijo
Dani Pedrosa (desno) in Marc Marquez bosta v nedeljo zadnjič združila moči. FOTO: Motogp

Če je lanska VN Valencie odločala o naslovu svetovnega prvaka v elitnem razredu motogp, so pred letošnjo zadnjo preizkušnjo sezone znani že vsi dobitniki glavnih lovorik. A posebnih trenutkov ne bo manjkalo. V nedeljo bo stari in novi prvak Marc Marquez poskusil potrditi še moštveni naslov Repsola Honde v navezi z Danijem Pedroso, ki bo na domačih tleh odpeljal zadnjo dirko v bogati karieri, nato pa mesto prepustil Jorgeju Lorenzu.

Pedrosa se v tej sezoni ni niti enkrat povzel na zmagovalni oder (njegova najvišja uvrstitev je peto mesto), vendar vsekakor sodi med velika imena motociklizma. Včeraj so ga vodilni možje podjetja Dorna, ki prireja SP, tudi uradno uvrstili med legende tega športa in se poklonili njegovim 18 sezonam za hondinim dirkalnim krmilom. Na dolgi poti je osvojil tri naslove svetovnega prvaka (leta 2003 do 125 ccm, v letih 2004 in 2005 do 250 ccm), v kraljevskem razredu pa je zbral 31 zmag (zadnjo lani prav v Valencii) in se 112-krat prebil med najhitrejšo trojico. Lovoriki se je najbolj približal v letih 2007, 2010 in 2012, ko je pristal na drugi stopnički končne razpredelnice, prvič je zaostal le za Caseyjem Stonerjem, nato dvakrat za Lorenzom.
 

Prenizek za prvaka


Komaj 158 cm in 51 kg težki »Mali samuraj« iz Sabadella v Kataloniji je lani postal prvi dirkač v zgodovini z vsaj eno zmago v 16 zaporednih sezonah, če upoštevamo zgolj kraljevski razred, pa si deli prvo mesto z Giacomom Agostinijem z 12 sezonami. Zato bo storil vse, da bi v nedeljo podaljšal imenitni niz, in njegove možnosti niso majhne. Ne le zato, ker so glavni junaki sezone porabili večino streliva – le tretjeuvrščeni Valentino Rossi bo poskusil ubraniti dve točki naskoka pred Maverickom Viñalesom –, temveč ker mu proga v Valencii od nekdaj ustreza. Na njej je dosegel kar sedem zmag, štiri v razredu motogp. Z osmo bi se v velikem slogu odpeljal med legende z eno samo vrzeljo v življenjepisu. In še zanjo so strokovnjaki prepričani, da ni sam kriv. Če je njegovo miniaturno telo pomenilo prednost v konkurencah lažjih motorjev, mu v kraljevskem razredu ni dovoljevalo popolnega razcveta. Kljub vsemu se bo poslovil kot dirkač z največ zmagami, ki niso v osvojili naslova v motogp. Drugouvrščena na lestvici nesrečnežev Max Biaggi in Randy Mamola sta jih zbrala po 13.

Preberite še:

Komentarji: