Marquez noče modrovati o žetvi, dokler ne bo žito v vrečah

Španski as si lahko že na nedeljski VN Aragonije prisluži prvo zaključno žogo v razredu motogp.
Fotografija: Se bo v Aragoniji prebudila zver v Marcu Marquezu? FOTO: AFP
Odpri galerijo
Se bo v Aragoniji prebudila zver v Marcu Marquezu? FOTO: AFP

Ljubljana – Le še šest od 19 dirk letošnjega svetovnega prvenstva je ostalo na motociklističnem sporedu, od teh dve v Evropi in obe v Španiji. Po nedeljski veliki nagradi Aragonije se bo karavana odpravila v Azijo in Avstralijo, vrnila pa se bo za veliki finale v Valencii. A do tedaj bodo bržkone že padle ključne odločitve, tudi v elitnem razredu motogp.

Marc Marquez ima namreč pri pičlih 25 letih napol v žepu že peti naslov prvaka v zadnjih šestih sezonah. O tem ne pričata le njegova hitrost in zanesljivost brez brezglavega tveganja, kar je njegova nova odlika, zanj govorijo tudi številke in tradicija. Pred Andreo Doviziosom, ki mu tako kot lani najbolj sope za ovratnik, ima ogromnih 67 točk prednosti, torej za skoraj tri zmage, do konca sezone pa lahko posameznik osvoji kvečjemu 150 točk. In če bi branilec šampionskega naslova v nedeljo povišal naskok še za vsaj deset točk, bi že imel na voljo prvo zaključno žogo. Kajti z zmago na premierni VN Tajske dva tedna pozneje in v primeru Doviziosove ničle, bi bilo vsega konec že pred zadnjimi štirimi dirkami.

Na Špančevi strani so tudi počasnejši in skoraj neverjetni scenariji. Če bi Dovizioso, ki je v enajstih sezonah nastopanja v razredu motogp dobil prav toliko dirk (resda letos tri in lani šest), zmagal prav na vseh preostalih preizkušnjah letošnje sezone, bi bil Marquez še vedno pred njim, če bi osvojil pet tretjih mest in eno 12. Svoje pravi tudi zgodovina. Od leta 2002, ko je razred motogp zamenjal konkurenco do 500 ccm, je le dvakrat prišlo do zamenjave na vrhu razpredelnice v zadnjih šestih dirkah. Pred tremi leti je Jorge Lorenzo nadomestil 12 točk primanjkljaja za Valentinom Rossijem in se s svojo tretjo šampionsko lovoriko »vrinil« v Marquezov niz, lani pa je Marquez v finišu izničil Doviziosovih +9. Še nikoli, niti v daljšem obdobju sezone, pa se ni primerilo, da bi kdo izgubil prednost 67 točk.
 

Lakomnim se rad strga žakelj


Marc Marquez razumljivo noče sprejeti predčasnega naslova, da ne bi izgubil osredotočenosti na preostale nastope, in se sklicuje na star katalonski pregovor: Ne modruj o žetvi, dokler ni žito v vrečah in trdno zavezano. Vendar se niti v nedeljo ne bo mogel ogniti vlogi favorita. V Motorlandu v Alcañizu, ki gosti dirke svetovnega prvenstva od leta 2010, je zmagal že štirikrat (v letih 2013, 2016 in lani v motogp, leta 2011 v moto2), zato so letos po njem celo poimenovali enega od ovinkov na progi, kar sta v času aktivne kariere doslej okusila le Lorenzo v Jerezu leta 2013 in Casey Stoner na Phillip Islandu tik pred upokojitvijo pred šestimi leti. Doviziosova najboljša uvrstitev v Aragoniji je tretje mesto iz leta 2012, lani je bil sedmi, leto poprej enajsti, na prvi tamkajšnji podvig čaka tudi Rossi, trenutno tretji v SP. Zato pa ima prijetne spomine na Motorland četrti na lestvici, Jorge Lorenzo, saj se le v prvem poskusu ni povzel na oder na najhitrejšo trojico. Zmagal je v letih 2014 in 2015, predlani je bil drugi, lani tretji za Marquezom in Danijem Pedroso.

»Da bi si že v Aragoniji prislužil zaključno žogo? Lakomnim se rad strga žakelj. Molj edini cilj je nedeljska zmaga. Vem pa tudi, da so Ducatijeva in Yamahina moštva preizkušala svoje motorje tukaj in da so se dobro odrezala, prav tako vem, kako nevaren je lahko Jorge in kako hiter je bil Dovi na prvem današnjem uradnem treningu. Najhitrejši,« je včeraj opozarjal Marquez. Strokovnjaki medtem ocenjujejo, da bo v nedeljo v veliki skušnjavi, saj ni zmagal od VN Nemčije 15. julija, na naslednjih treh dirkah (Silverstone je odpadel zaradi dežja) pa se je zadovoljil z dvema drugima mestoma in enim tretjim, s katerimi je pridno povečal prednost. Na progi, ki mu je pisana na kožo, pa bi se utegnila znova prebuditi zver v njegovi duši. Ne nazadnje: če mu bo spodletelo, mu bo padec ublažil debela žimnica iz 67 točk. Dovizioso medtem nima prav veliko izbire. Dirkati mora na vse ali za še eno drugo mesto v SP.
 

Preberite še:

Komentarji: