Rossi še vedno upa na najslajši uspeh

Italijanski motociklistični as bo zaznamoval tudi VN San Marina.
Fotografija: Valentino Rossi vedro pričakuje nastop na domačem pragu. FOTO: AP
Odpri galerijo
Valentino Rossi vedro pričakuje nastop na domačem pragu. FOTO: AP

Misano – Odkar je Marc Marquez v Argentini sklatil z motorja Valentina Rossija, oba vztrajata na vrhu razpredelnice razreda motogp. Po desetih dirkah se ni ohladila niti njuna vojna. Čeprav Španec pravi, da je večkrat ponudil premirje, ga na vsaki dirki pričakajo psovke Rossijevih oboževalcev. Prvi vrhunec so dosegle na VN Italije v Mugellu, na kateri je Marquez padel ob splošnem navdušenju, drugega bodo v nedeljo na VN San Marina.

Dirkališče v Misanu je namreč domala na Rossijevem dvorišču. Njegov ranč v Tavullii je od prizorišča 13. od 20 preizkušenj SP, ki so ga leta 2011 poimenovali po tragično umrlem Marcu Simoncelliju, oddaljen pičlih devet kilometrov in 752 metrov, temu primerno pa je tudi razmerje med navijači. Za svojega idola so že od leta 1996 pripravljeni storiti domala vse in le redkokdaj jih je razočaral. Zato bodo tudi v nedeljo napeli glasilke, da bi Yamahinemu velemojstru pomagali zmanjšati zaostanek 59 točk za Marquezom in povečati prednost pred Ducatijevima zasledovalcema; vroči Jorge Lorenzo je doslej zbral 12 točk manj, Andrea Dovizioso še eno manj.

Trije vodilni v letošnjem prvenstvu so tudi najuspešnejši z zgodovini VN San Marina, ki so jo prvič pripravili leta 1981, a v letih 1988-90 in 1994-2006 umaknili s sporeda. Marquez je v Misanu zmagal petkrat (v razredu motogp leta 2015 in lani), Lorenzo štirikrat (2011, 2012, 2013), Rossi trikrat (2008, 2009 in 2014). Lani je moral zaradi zlomljene noge izpustiti domači nastop, pred dvema tednoma pa je zaradi dežja ostal tudi brez štarta v Silverstonu, zato zdaj pričakuje dirko s podvojeno energijo, čeprav je vse prej kot zadovoljen z Yamahinim tehničnim razvojem. Sam pravi, da je premalo prilagojen njegovemu slogu vožnje, medtem ko njegov sotekmovalec Maverick Viñales tarna, da ni zmagal od 21. maja lani, ker naj bi bilo v moštvu vse podrejeno Rossiju.
 

Povrnil se mu je optimizem


»Dirka na domačem pragu je vedno nekaj posebnega. V Misanu smo bili že pred nekaj tedni in preizkusili nekaj izboljšav, nato smo nadaljevali delo v Aragoniji, zdaj pa bomo izpilili še nekaj podrobnosti. Optimizem se mi je v veliki meri povrnil, počutim se podobno kot lani ob začetku sezone, kar me pomirja. Znova sem začel razmišljati o 90. zmagi v kraljevskem razredu, na katero čakam od lanske VN Nizozemske,« razmišlja Rossi, sicer dober prijatelj družine Simoncelli. Tako očeta Paola kot nesrečnega Marca, ki je se je pred sedmimi leti ponesrečil v Maleziji pri pičlih 24 letih. To je dodaten razlog, da bo v nedeljo dirkal na vso moč.

»Še vedno uživam v hitrosti. Resda je vsako leto težje priti do uspeha, saj so tekmeci vse mlajši, močnejši in bolj agresivni. A ne bi rekel, da sem zaradi 39 let kakorkoli prikrajšan. Če športno živiš in se ne zanašaš zgolj na izkušnje, temveč trdo vadiš, si lahko kos vsakomur. Zato pravim, da še nisem dosegel najslajšega uspeha. Le za zdaj so v ospredju naslovi prvaka leta 2004, ko ni nihče pričakoval, da sem lahko prvi z Yamaho, leta 2001, saj sem prišel do prve lovorike v kraljevski konkurenci v poslovilni sezoni razreda do 500 ccm, in leta 2008, ko sem prekinil dveletno sušno obdobje,« pojasnjuje sedemkratni šampion motogp.
 

Komentarji: