Maruša Štangar zmagala na veliki nagradi v Linzu

Judoistka Olimpije je na turnirju za svetovni pokal v Zgornji Avstriji zablestela z zlato lovoriko v kategoriji do 48 kilogramov.
Fotografija: Maruša Štangar je v četrtfinalu ugnala Italijanko Francesco Milani. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
Odpri galerijo
Maruša Štangar je v četrtfinalu ugnala Italijanko Francesco Milani. FOTO: Gabriela Sabau/IJF

Judoistka ljubljanske Olimpije Maruša Štangar je na turnirju za veliko nagrado Zgornje Avstrije opravila z vsemi tekmicami in se v kategoriji do 48 kilogramov ovenčala z zlato lovoriko. V velikem finalu je z iponom premagala Španko Lauro Martinez Abelenda (10:0).

Štangarjeva je v uvodnem krogom z iponom izločila Azerbajdžanko Lejlo Alijevo (10:0), v drugem je v podaljšku na zlato točko z akcijo za vazari ugnala Portugalko Raquel Brito (7:0), v četrtfinalu pa je bila na podoben način boljša tudi od Italijanke Francesce Milani (7:0). Sledil je še izjemno razburljiv polfinalni obračun, v katerem je 25-letna Ljubljančanka prav tako na zlato točko z vazarijem v dodatnem delu strla odpor Brazilke Natashe Ferreira (7:0).

Za mlajšo od sester Štangar je to tretja zlata lovorika na tekmovanjih za svetovni pokal, druga za veliko nagrado po podvigu v Tbilisiju leta 2018. S tem uspehom si je Maruša priborila veliko dragocenih točk v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Maruša Štangar se je izkazala v Linzu. FOTO: Rok Rakun/ppr.si
Maruša Štangar se je izkazala v Linzu. FOTO: Rok Rakun/ppr.si

»Po svetovnem prvenstvu v Dohi sem po programu, ki ga je sestavila trenerka Olga Štirba, trenirala le v Tivoliju v svojem klubu Olimpiji. Veliko je bilo situacijskih borb. Taktiko za finale sva z Olgo dobro zastavili pred borbo. Morala sem ostati le potrpežljiva in zbrana, kljub zaostanku za vazari pa verjeti vase. Napotki trenerke ob blazini mi res velikokrat zelo koristijo, a zanesti se moram tudi na svoje občutke in sama sprejeti odločitve. Tokratna Olgina odsotnost ob blazini v finalu je bila nekaj, na kar drugače nisem vajena, sem pa se dobro zanesla na svoje občutke in se držala dogovorjene taktike. Vsake kolajne sem vesela in mi veliko pomeni, ampak zlata je res nekaj posebnega, saj končaš neporažen in ti na podelitvi zaigra Zdravljica,« se je veselila Štangarjeva.

V kategoriji do 57 kilogramov se je Kaja Kajzer po uvodni zmagi nad Novozelandko Qono Christie (10:0) poslovila v drugem krogu, v katerem je morala priznati premoč poznejši zmagovalki, Nizozemki Pleuni Cornelisse (0:10), David Štarkel pa je v kategoriji do 60 kilogramov izgubil prvo borbo z domačim borcem Vachejem Adamyanom (0:10).

Na turnirju sicer moči meri kar 455 judoistov in judoistk iz 72 držav. Jutri bodo ob svetovni podprvakinji Andreji Leški (do 63 kg) slovenske barve v Linzu branili še Anka Pogačnik (do 70 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Juš Mecilošek (do 81 kg). 

Preberite še:

Komentarji: