Mejnik lednih plezalcev: zmaga Maje Šuštar in bron Mihe Habjana

Tretja tekma evropskega pokala v Žilini je bila za slovensko odpravo zgodovinska, v finale se je uvrstila kar šesterica.
Fotografija: Maja Šuštar je zmagala prvič v karieri. FOTO: Ketyi Dody
Odpri galerijo
Maja Šuštar je zmagala prvič v karieri. FOTO: Ketyi Dody

Žilina – Razširjena slovenska odprava je na tretji tekmi evropskega pokala v lednem plezanju v Žilini, teden dni po domači preizkušnji v Domžalah, dosegla rekorden uspeh na tekmovanjih evropskega formata. Kar šesterica se je uvrstila v finale, na zmagovalni oder pa sta stopila Maja Šuštar, ki se je veselila krstne zmage v tovrstni konkurenci, in novinec Miha Habjan, ki je presenetil z bronom.


Lani na Slovaškem druga


Maja Šuštar (AO Domžale) je vodilni položaj po kvalifikacijah znala obdržati tudi v finalu in tako še nadgradila lanski slovaški podvig, ko je bila druga. Tekmovalka iz Tuhinjske doline se je v finalnem nastopu povzpela najvišje, pod vrh smeri, kjer ji je pretekla sedemminutna časovna omejitev. Njen uspeh je s četrtim mestom dopolnila Nadja Korinšek (AO Trbovlje), z osmim pa Katja Jurjovec (AO Grmada Celje).


Ohranila mirno kri


»Ženska konkurenca je bila tokrat okrnjena, stena in smeri pa domala kopija mojega domačega poligona. Previs, stopanje po stopkih in udarjanje z derezami v omejena območja stene – vse to redno vadim zadnji dve leti. Vodilni položaj po kvalifikacijah je sicer predstavljal določeno mero stresa, vendar sem v finalu ohranila mirno kri in odplezala, kot znam,« se je smejalo zmagovalki Šuštarjevi.

Miha Habjan je novinec na tekmovanjih te kakovostne ravni. FOTO: Vladimir Masny
Miha Habjan je novinec na tekmovanjih te kakovostne ravni. FOTO: Vladimir Masny


Najboljši Neslovak


Med moškimi je ljubljanski alpinist in gorski vodnik Miha Habjan (Akademski AO), četrti po kvalifikacijah, poskrbel za največje presenečenje, saj je tudi v finalu z gladkim plezanjem prodiral proti zgornjemu delu smeri, dokler mu ni zmanjkalo moči. Naposled je bil na tretjem mestu najboljši Neslovak, pred njim sta namreč končala le Peter Kuric in Juraj Svingal. Novi slovenski selektor Vili Guček (AŠ Špaltna) je bil šesti, vodilni po kvalifikacijah Jaka Hrast (AO Domžale) pa osmi.


Vzdržljivostne in ne prezahtevne smeri


»Uvrstitve sem res zelo vesel. Po treh kvalifikacijskih smereh, v katerih sem nastopil res neobremenjeno in brez pričakovanj, se je v meni prebudila želja po finalu. Smeri so bile vzdržljivostne in tehnično ne preveč zahtevne, kar mi ustreza. V finalu pa sem si rekel: 'Gas', dokler bodo roke dale. In bilo je dovolj za tretje mesto. Presenečen sem in vesel,« je doseženo komentiral Habjan.

Komentarji: