Miniaturno življenje v šahu

Velemojstrica dr. Jana Krivec o paralelah med igranjem šaha in resničnim življenjem.
Fotografija: Šah je tudi šola o življenju. FOTO: Daniel Munoz/Reuters
Odpri galerijo
Šah je tudi šola o življenju. FOTO: Daniel Munoz/Reuters

Veliko ljudi, posebej nešahiste, zanima, katere so tiste posebne sposobnosti in talenti, ki omogočajo vrhunsko šahiranje. Toda v resnici je veliko bolj koristno vprašanje, kje lahko najdemo podobnosti med igranjem šahovske igre in igre resničnega življenja.


Kakšne generične modrosti v svojem razvoju osvaja šahist?


In kako lahko uporabimo veščine, ki se jih naučimo skozi igranje šaha tudi zato, da smo boljši igralci življenja? Osnova, ki sproži ta transfer znanja, je samozavedanje tega, kar se dogaja v nas in raste v procesih različnih aktivnosti in izpopolnjevanja. Koliko razmišljate o tem, kaj mislite, čutite, doživljate? Pogled nazaj, na naše pretekle izkušnje, nam osvetli osvojena znanja in spretnosti, ki jih lahko prevedemo na različna življenjska področja, jih razširimo iz ene aktivnosti na splošne življenjske modrosti, ki jih lahko apliciramo povsod in tako obogatimo naš repertoar odzivov.



Dr. Jana Krivec je velemojstrica.
Dr. Jana Krivec je velemojstrica.
Kakšne generične modrosti v svojem razvoju osvaja šahist? V okviru treninga se nauči motivacijskih tehnik, postavljati cilje, pomnilnih tehnik, vztrajnosti in odloženega nagrajevanja. Vedno ostaja radoveden raziskovalec, ki išče smisel v delu, ki ga opravlja.

Med igranjem turnirjev šahist razvija sistematičnost razmišljanja, podprto z visoko koncentracijo v kombinaciji z ustvarjalnostjo in fleksibilnostjo. Uri se v odločanju ob konstruktivnem načinu soočanja s preprekami, sprejemanjem posledic svojih odločitev in prevzemanjem odgovornosti. Nauči se balansirati med aktivnostjo in potrpežljivostjo. Konstantno igro pogojuje ustrezno soočanje s čustvi v stresnih okoliščinah.

Šahist mora razumeti, da je življenje nenehno učenje, kjer je volja do učenja, sprejemanje konstruktivnih kritik in spreminjanje del vsakdana in ne nekaj groznega, od česar je treba bežati. Vzpostaviti mora pozitiven življenjski nazor z zdravo mero ambicioznosti. Ne nazadnje pa je šahistova osebnost oplemenitena z visokim etičnim in moralnim nivojem.


Šah je podobno kot življenje idealen poligon


Vse te spretnosti so nepogrešljive na različnih življenjskih področjih, na poslovnem, športnem področju, v medosebnih odnosih in splošnem usmerjanju svoje življenjske poti. Zato je bil že včeraj čas, da se zavemo, kaj in zakaj počnemo, zbudimo sposobnosti povezovanja znanj in spremenimo življenjske aktivnosti v vseživljenjske modrosti. In šah, kot življenje, skoncentrirano na majhni plošči, nam ponuja idealen poligon za to.

Preberite še:

Komentarji: