Na letalnico bratov Gorišek po nov rekord

V soboto se na letalnico bratov Gorišek v Planici že devetič vrača rekreativno tekaško tekmovanje Red Bull 400.
Fotografija: Tek po planiški letalnici ima že dolgo tradicijo, tako je bilo leta 2013, ko so jo sicer izpeljali že v mesecu maju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Tek po planiški letalnici ima že dolgo tradicijo, tako je bilo leta 2013, ko so jo sicer izpeljali že v mesecu maju. FOTO: Jure Eržen/Delo

Tekaški navdušenci se bodo v dolini pod Poncami ob 12. uri še devetič – leta 2020 zaradi koronske pandemije prireditve ni bilo – pomerili v zahtevnem teku od vznožja do vrha letalnice. Finale je na sporedu ob 15.10. Gre za 400 metrov dolg tek z višinsko razliko 202 metra, strmo navkreber, od dna doskočišča do vrha zaleta. Planiška preizkušnja velja za najtežjo med vsemi tekmami Red Bull 400, ki jih pod tem imenom prirejajo po svetu. Razlog je zelo visok povprečni naklon proge, ki malce popusti le na vrhu doskočišča, ter podlaga.

Lani je v moški konkurenci še četrtič zaporedoma zmagal neverjetni Slovenec Luka Kovačič. Ob vsaki zmagi v tej seriji je dosegel tudi nov rekord. Zadnjič se je njegova ura na vrhu letalnice ustavila pri 4:53 minute. Leta 2018 je bil prvi, ki mu je uspelo na vrh priti prej kot v petih minutah.

Tudi v ženski konkurenci je zadnje tri preizkušnje dobila Slovenka Barbara Trunkelj, ki je lani odtekla rekord (6:11 minute). Poleg posameznikov se bodo na letalnici pomerile tudi moške, mešane in poklicne štafete. Vsi bodo tekli na 4x100 metrov. Na štartnem seznamu je letos preko tisoč tekačev, so sporočili prireditelji.

Preberite še:

Komentarji: