Napisali odprto pismo Janezu Janši, saj je položaj športa vse slabši

Slovenske športne zveze in združenja vlado pozivajo h konkretnim ukrepom za rešitev slovenskega športa.
Fotografija: Predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško med eno od tekem alpskega smučanja v Lanzerheide. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško med eno od tekem alpskega smučanja v Lanzerheide. FOTO: Drago Perko

Slovenske športne zveze, združenja in klubi so danes na predsednika vlade Janeza Janšo naslovile pismo, v katerem ga pozivajo, naj vlada pred sprejemanjem novega svežnja ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa ne pozabi na slovenski šport in športnike ter sprejme konkretne ukrepe za rešitev slovenskega športa.

»Spoštovani predsednik vlade g. Janez Janša, športne organizacije smo in bomo vseskozi odgovorno in aktivno sodelovale pri spoštovanju ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa. Brez zadržkov smo tudi izrazili podporo Vladi Republike Slovenije ob sprejemu ukrepov, ki so vsaj v določeni obliki omogočili minimalno delovanje športa v Sloveniji. V luči sprejemanja novega paketa ukrepov za blaženje posledic epidemije sars-cov-2 (covid-19) (PKP6) pa moramo opozoriti, da šport ne sme biti izpuščen,« je zapisano v pismu predstavnikov slovenskih športnih organizacij s prvopodpisanim predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem.


Med ukrepi tudi uvedba brezplačnega testiranja


Podpisani predstavniki športnih organizacij menijo, da je potrebno področje športa ustrezno upoštevati in umestiti med ukrepe, ki so namenjeni blaženju posledic epidemije, še zlasti, ker je ustrezna športna vadba pomembna naložba v zdravje državljanov.

Predsedniki slovenskih športnih organizacij predsednika vlade pozivajo, da vlada podporo športu pokaže s sprejetjem predlaganih ukrepov in zagotovi pogoje za delovanje športa v dani situaciji in predvsem v prihodnje.

Prvopodpisani pod pismo je predsednik OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: Leon Vidic
Prvopodpisani pod pismo je predsednik OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: Leon Vidic


Med ukrepi, ki jih vladi predlagajo športne organizacije, je na prvem mestu kritje iz državnih sredstev vseh testiranj na prisotnost novega koronavirusa, ta so obvezna za kategorizirane in poklicne športnike, ki se udeležujejo uradnih tekmovanj mednarodnih športnih zvez.

Športne organizacije predlagajo tudi oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 in 2021 za prejemnike sponzorstva. Prav tako naj bodo odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v višini trikratnika danega sponzorstva. Prav tako prosijo za oprostitev plačila najemnin športnih objektov in povračilo izpada zaprtja športnih objektov.


Podpisani tudi Mijatović, Erjavec, Ropret in Bobinac


Med oblikami pomoči bi si v športnih organizacijah želeli, da bi vlada subvencionirala nakup zaščitnih sredstev ter sofinancirala kader za izvajanje preventivnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Predlagajo tudi, da se za športne organizacije, ne glede na pravno obliko, v kateri delujejo, uvede ukrep pokrivanja fiksnih stroškov ter da se pokrije izpad prihodkov.

Luka Pibernik, Domen Novak in Tadej Pogačar med letošnjim svetovnim prvenstvom v kolesarstvu. Med podpisniki pisma je tudi predsednik KZS Tomaž Grm. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Luka Pibernik, Domen Novak in Tadej Pogačar med letošnjim svetovnim prvenstvom v kolesarstvu. Med podpisniki pisma je tudi predsednik KZS Tomaž Grm. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida


Po zgledu drugih držav predlagajo uvedbo ukrepa finančne pomoči športnim organizacijam, v primeru upada letnih prihodkov za več kot 30 odstotkov v času razglašene epidemije in omejitev izvajanja dejavnosti.

»Športne organizacije so trenutno v dosti slabšem položaju in finančni kondiciji, kot so bile v prvem valu epidemije. Predvidevamo tudi, da se bodo negativne posledice odrazile mnogo bolj še v naslednjih mesecih, ko predvidoma pandemija še ne bo popustila,« so sklenili pismo.

Pod pismo so se podpisali med drugimi predsedniki vseh največjih športnih zvez v državi, nogometne zveze, košarkarske zveze, odbojkarske zveze, kolesarske zveze, rokometne zveze, Radenko Mijatović, Matej Erjavec, Metod Ropret, Tomaž Grm, Franjo Bobinac, direktor smučarske zveze Uroš Zupan in še 31 športnih zvez in klubov in organizacij.

Preberite še:

Komentarji: