Niso obrali tulipanov, ti so se razcveteli

Ošibljeni slovenski odbojkarji s porazom začeli turnir na Filipinih.
Fotografija: Rok Možič je bil z 12 točkami najučinkovitejši Slovenec, a to je bilo premalo za razcvetele tulipane. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Rok Možič je bil z 12 točkami najučinkovitejši Slovenec, a to je bilo premalo za razcvetele tulipane. FOTO: FIVB

Za slovensko moško odbojkarsko reprezentanco se drugi turnir lige narodov v Quezon Cityju na Filipinih ni začel, kot so si želeli. Močno oslabljeni, večer pred prvo tekmo so ostali brez s covidom okuženih korektorja Tončka Šterna in libera Janija Kovačiča, niso bili kos reprezentanci Nizozemske, ki je tekmo dobila s 3:0 (17, 21, 24). Nizozemska reprezentanca je prekinila niz porazov proti Slovencem, ki se je začel v četrtfinalu evropskega prvenstva leta 2015. Tokrat je izkoristila dejstvo, da so bili Slovenci močno zdesetkani. Na Filipinih ni Klemna Čebulja, Alena Šketa in Mitje Gasparinija, v zadnjem trenutku sta odpadla še okužena T. Štern in Kovačič.

Njuna odsotnost se je močno poznala, saj bi Kovačič, ki ga je zamenjal Alan Košenina, kot dober sprejemalec in tudi T. Štern prišla še kako prav. Sprejem je bil tisti element, ki je varovancem Marka Lebedewa delal največ težav, pa tudi Danijel Koncilja, po osnovni izobrazbi bloker, na korektorskem mestu ni mogel enakovredno nadomestiti Šterna. Slovenci, ki so tako na peti tekmi lige zabeležili tretji poraz, so bili sicer v prvih delih nizov tekmecem enakovredni. V prvem nizu je bila usodna njegova sredina, ko so tulipani po izenačenem začetku po napakah tekmecev na sprejemu ušli na 20:14. Ker tudi s servisi ni bilo pravega pritiska, evropski podprvaki niso imeli nobenih možnosti, da bi prišli do preobrata in dobili uvodni niz.

Več so jih imeli v preostalih dveh. V drugem so po dveh zaporednih blokih Jana Kozamernika povedli z 19:15, a lepo vodstvo ekspresno zapravili. Najprej je blok dobil Koncilja, Kozamernik je žogo poslal v avt, Nizozemci pa so blokirali še napad Roka Možiča. Slednji je svojo ekipo povedel v še eno vodstvo, toda tudi to ni dolgo zdržalo. Sledila je namreč serija dobrih servisov Bennija Tuinstre in napak Slovencev, zadnjo je naredil Koncilja, ki je po izidu 21:24 s servisom žogo poslal v mrežo.

Gregor Ropret in Alen Pajenk nista ustavila nizozemskih odbojkarjev. FOTO: FIVB
Gregor Ropret in Alen Pajenk nista ustavila nizozemskih odbojkarjev. FOTO: FIVB

Preveč napak

Tudi v tretjem nizu sta se ekipi dolgo časa izmenjevali v vodstvu. Slovenci so po asu Možiča vodili z 22:20 in imeli v treh protinapadih priložnost, da prednost še povišajo, vendar so jo zapravili in Tuinstra je tulipanom priigral prvo zaključno žogo. S točko jo je izničil Koncilja, toda prvi zvezdnik Nimir Abdel-Aziz, z 18 točkami najučinkovitejši igralec tekme, jim je priigral novo, da so jo spremenili v zmago, pa jim je z napako nato pomagal Kozamernik. Slovenija bo naslednjo tekmo odigrala v četrtek, ko se bo ob 13. uri pomerila z Argentino.

»Definitivno smo po napredku na zadnjih tekmah danes pričakovali drugačen rezultat, a presekali sta nas okužbi s covidom-19. V zadnjem trenutku sem moral zamenjati postavo, z njo smo opravili le en kratek trening. Tudi Tine Urnaut in Dejan Vinčić še nista stoodstotna, tako da smo bili v težkem položaju. Vseeno pa smo pričakovali, da bomo pokazali boljšo predstavo, bolje reševali določene reči v napadu, bolje servirali, toda ritma nismo našli. Jutri imamo prost dan, s posnetki bomo imeli priložnost analizirati napake in jih popraviti, da bomo proti Argentini boljši,« je menil selektor Mark Lebedew.

Srednji bloker Jan Kozamernik je dodal: »Na žalost smo turnir slabo začeli. Nizozemci so igrali dobro, mi nismo bili na pravi ravni, imamo še veliko rezerv. Zdaj moramo izrabiti vsak trening, popraviti igro, da bomo izvlekli kaj več, kot smo izvlekli danes.«

Komentarji: