Odbojkarice se želijo vrniti med evropsko elito

Slovenke v kvalifikacijah za EP 2019 najprej na praznično sredo doma z Izraelom.
Fotografija: Slovenke merijo na EP. Foto Aleš Oblak/OZS
Odpri galerijo
Slovenke merijo na EP. Foto Aleš Oblak/OZS

Ljubljana – Še preden bodo slovenski odbojkarji septembra pisali zgodovino in prvič doslej nastopili na SP, bodo v pogonu tudi dekleta pod taktirko selektorja Alessandra Chiappinija, ki jih že pojutrišnjem čaka začetek kvalifikacij za EP prihodnje leto v štirih državah (Turčiji, Poljski, Madžarski in Slovaški). Na praznični večer (20) bo v mariborskem Taboru gostoval Izrael.

Zgodba ženske izbrane vrste je grajena načrtno in preudarno. Italijanski strokovnjak je ekipo namensko sestavil iz odbojkaric, ki so lani pred domačim avditorijem navdušile in se veselile naslova svetovnih podprvakinj do 23 let, kar pomeni, da ima v kadru zgolj rosno mlade igralke, povečini iz domačega ligaškega tekmovanja, ki jim je dodal prekaljeno blokerko Saro Hutinski (27 let), ki se lahko pohvali z veliko kilometrino v tujih kolektivih iz močnih lig – francoske, češke in italijanske. Številnih drugih deklet z mednarodnim pedigrejem in nekdanjih nosilk igre, denimo Marine Cvetanovič, Anje Zdovc, Tine Lipicer Samec, Monike Potokar, Karmen Kočar, Valentine Založnik, Sare Valenčič in Žive Recek, ni (več) zraven.

Pred tremi leti se je Slovenkam že posrečil podvig in nastop med elito stare celine v Belgiji in na Nizozemskem. Tedaj so v skupini smrti s Poljakinjami, Italijankami in sogostiteljicami Nizozemkami resda ostale brez zmage, a so osvojile vsaj častni niz in pustile zelo spodoben vtis. Tedanjega selektorja Bruna Najdiča je nadomestil Chiappini, ki si cilje postavlja dolgoročno in jih viša postopno. Lanski podvig med mlajšimi članicami je bil odskočna deska za člansko reprezentanco, ki si bo skušala novo udeležbo na EP zagotoviti z enim od prvih dveh mest v kvalifikacijski skupini A, v kateri so še Islandija, Izrael in Belgija, ki je sedma na evropski jakostni lestvici. Slovenke so 25., dve mesti za uvodnimi tekmicami in 16 mest pred odpisanimi Islandkami. To pomeni, da je boj za (vsaj) drugo mesto v skupini realen.

Nihanj je še preveč

V zadnjem tednu pred začetkom kvalifikacij so Chiappinijeve izbranke odigrale dva prijateljska dvoboja z višje rangiranima zasedbama, v obeh so – po dogovoru med selektorjema – odigrale po štiri nize. Najprej so se po spodbudni igri z 2:2 (-21, 23, 23, -23) razšle z Azerbajdžanom, nato prav tako z 2:2 (19, -17, -19, 13) še s Finsko. »Nihanja v igri so res velika. Eno tekmo odigramo dobro, dan pozneje povsem drugače. Upam, da bomo imele v sredo dober dan in da bomo dotlej nihanja na treningih čim bolj omejile. Merimo na EP in verjamemo, da se bomo že na začetku poti do tja domačim navijačem prikazale v najboljši luči,« je poudarila kapetanka in podajalka, visokorasla (187 cm) 22-letna Primorka Eva Mori, ki bo klubsko kariero tudi nadaljevala v Franciji, zamenjala pa bo prvoligaškega delodajalca. Iz Beziersa, ki bo v novi sezoni nastopal v ligi prvakinj, se seli v Le Cannet, ki ga je še v minuli vodil nekdanji slovenski selektor Dragutin Baltić.
 

Komentarji: