Olimpijske norme bodo najprej lovili v Bernu in Lavalu

Svetovno prvenstvo leta 2023 v Švici prvo sito za Pariz.
Fotografija: Olimpijska zmagovalka Janja Garnbret bo vstopnico za igre v Parizu najprej lovila v Bernu prihodnje leto. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Odpri galerijo
Olimpijska zmagovalka Janja Garnbret bo vstopnico za igre v Parizu najprej lovila v Bernu prihodnje leto. FOTO: Andreas Gebert/Reuters

Znan je termin olimpijskih kvalifikacij, na katerem bodo olimpijske norme in vstopnice za Pariz 2024 delili športnim plezalkam in plezalcem. Prve olimpijske norme bodo delili avgusta prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici, dodatne kvalifikacije pa bodo konec oktobra 2023 v Lavalu v Franciji. Osrednji dogodek prihodnje sezone v športnem plezanju bo svetovno prvenstvu v Švici od 1. do 12. avgusta, kjer bodo podelili prve olimpijske norme za poletne olimpijske igre v Parizu leta 2024. Po tri mesta bodo na voljo tekmovalcem in tekmovalkam v novi olimpijski disciplini - kombinaciji balvanov in težavnosti, po dve v vsaki od konkurenc pa v hitrostnem plezanju. Naslednja priložnost se bo ponudila od 27. do 29. oktobra 2023 na kvalifikacijskem turnirju v kombinaciji balvani-težavnost v Lavalu v Franciji, kjer bosta Evropejcem na voljo še dve kvoti, moška in ženska. Od 9. do 10. septembra bo kvalifikacijski olimpijski turnir v hitrosti v Italiji.

Vsega skupaj se bo v Parizu pomerilo 20 tekmovalcev v vsaki od konkurenc. Preostalih 10 olimpijskih vstopnic za ženske oziroma moške bodo razdelili na kvalifikacijskih turnirjih, ki bodo od marca do junija 2024. Janja Garnbret in Mia Krampl sta bili slovenski predstavnici na olimpijski premieri športnega plezanja lani avgusta na olimpijskih igrah v Tokiu. Garnbretova je postala sploh prva olimpijska zmagovalka v športnem plezanju v kombinaciji treh disciplin hitrosti, balvanih in težavnosti. Obe slovenski kvoti v moški konkurenci sta ostali nezasedeni. Letos v Münchnu pa je zmagala na evropski premieri nove olimpijske discipline balvani-težavnost v Münchnu. Mia Krampl je bil na EP v Nemčiji druga v kombinaciji, Luka Potočar pa je bil drugi v težavnosti. Garnbretova je osvojila tudi naslova evropske prvakinje v težavnosti in balvanih.

Tekmovanje v težavnostnem plezanju v Kopru ostaja na koledarju tekmovanj svetovnega pokala pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje tudi v letu 2023. Tekma na Obali, v športnem kompleksu Bonifika, bo prihodnje leto 1. in 2. septembra. Do konca letošnje sezone sta le še dve tekmovanji, Džakarta bo od 24. do 26. septembra gostila tekmo svetovnega pokala v težavnosti in hitrosti, Morioka na Japonskem pa od 20. do 22. oktobra tekmo svetovnega pokala v kombinaciji balvani-težavnost. Janja Garnbret je že osvojila letošnji skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti. Luka Potočar pa je v boju za najmanj drugo mesto v seštevku sezone v težavnosti.

Komentarji: