»Petrux« se ni oziral na Doviziosa, zaslužil si je veliki dan

Danilo Petrucci je na domači VN Italije dosegel prvo zmago, Marc Marquez v spektakularnem sendviču ducatijev.
 
Fotografija: Danilo Petrucci tudi po prihodu v boks ni mogel verjeti, da je zmagal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Danilo Petrucci tudi po prihodu v boks ni mogel verjeti, da je zmagal. FOTO: Reuters

Kar 123 dirk je od leta 2012 do včeraj prevozil Danilo Petrucci v razredu motogp, a lahko le sanjaril o zmagi. Med prvo trojico se je prvič uvrstil v svoji četrti sezoni v Silverstonu in nato moral še dve leti počakati na naslednji preblisk, po šestih vzponih na zmagovalni oder pa je končno prišel 2. junij 2019. Popoln dan, ki ga ne bo nikoli pozabil.

Trenutek za prvenec je bil idealen. Na domači VN Italije, pred družino, prijatelji in nepregledno množico navijačev, ki so resda povečini spodbujali Valentina Rossija, a po njegovih številnih težavah (šele 18. štartnem položaju, nato trčenju z Joanom Mirom in zamudni vožnji po pesku) in dokončnem odstopu v 8. krogu so začeli množično stiskati pesti, da bi Ducatijevi aduti nadaljevali serijo uspehov. Predlani je bil namreč v Mugellu prvi Andrea Dovizioso, lani Jorge Lorenzo, ki je po selitvi k Hondi le še bleda senca nekdanjega šampiona. Niz je letos nadaljeval Petrucci, ki je štartal s tretjega položaja za Marcom Marquezom in Fabiom Quartararojem, po spektakularni predstavi pa dosegel največji uspeh v karieri. Marquez je po svoji stari navadi grizel do zadnjega metra, a ni mogel do četrte zmage v sezoni, Dovizioso pa je bil tako kot velikokrat doslej premalo odločen, da bi lahko v finišu ogrozil moštvenega sotekmovalca.

»Neverjetno. Težko bi si izbral boljši kraj za prvo zmago. V Mugellu sem skoraj doma, saj je redno prizorišče Ducatijevih testiranj, ob progi pa so bili tudi vsi, ki so mi najbliže. Verjetno bo vse skupaj prišlo za mano, že zdaj pa bi se rad zahvalil vsem, ki so me podpirali na moji poti. Med njimi ima veliko zaslug tudi Dovizioso, ki mi je pomagal prebroditi težko zimo,« je po uspehu poudaril 28-letni Petrucci, ki je lani zasedel 8. mesto v končni razvrstitvi SP, nato pa iz vrst podružnične ekipe Alma Pramac presedlal v Ducatijevo tovarniško moštvo. V tej sezoni je trikrat zasedel šesto mesto in enkrat peto, tretja stopnička pred dvema tednoma v Le Mansu pa ga je spodbudila, naj se še bolj ambiciozno loti tekmecev.


Po premierni zmagi v karier je žarel: "Težko bi si zamislil boljši kraj za prvo zmago. Tu sem skoraj doma." FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Po premierni zmagi v karier je žarel: "Težko bi si zamislil boljši kraj za prvo zmago. Tu sem skoraj doma." FOTO: Filippo Monteforte/AFP


Zadovoljen tudi Marquez


»V prvih krogih sem bil nekoliko prestrašen, saj mi je bil v silni gneči najbliže Dovi in nisem vedel, kako naj se obnašam do moštvenega kolega, ki se bori za naslov prvaka. Nato pa sem pomislil, da si zaslužim vsaj poskusiti. V zadnjem krogu sem se celo dotaknil Dovijevega motorja, a se mi je znova odprla pot. Ko sem odbil še zadnji Marcov napad, nisem mogel verjeti, da mi je uspelo. Med častnim krogom sem kričal tako močno, da sem skoraj izgubil glas in sapo, hkrati pa nisem mogel zadrževati solz. To je bil moj dan in zaslužil sem si ga. Odslej pa bom pomagal Doviju do naslova prvaka,« je priznal energični »Petrux«, ki se je z zmago zavihtel na 4. mesto na lestvici SP. Vodilni Marquez ima 33 točk naskoka, drugouvrščeni Dovizioso pa 21.

Branilec svetovnega naslova se je kljub prvemu štartnemu položaju zavedal, da so njegove možnosti za uspeh v Ducatijevem brlogu zelo pičle. »Že ob prihodu v Mugello sem dejal, da me po nizu samostojnih voženj v ospredju tokrat čaka defenzivno usmerjena dirka. Nalogo sem opravil na najboljši možni način, čeprav sem imel na prvi polovici proge težave s trdo prednjo gumo. V zadnjem krogu sem poskusil skoraj vse, toda Danilo je bil danes najhitrejši in si zasluži zmago. Če bi se zadnjega zavoja lotil še nekoliko bolj agresivno, bi naju oba odneslo in bi zmagal Dovi, kar mi ne bi ustrezalo, na ciljni ravnini pa je bilo že prepozno za zasuk. Na koncu sem vendarle zadovoljen, saj sem prehitel Doviziosa, Rinsa, Rossija … Ne verjamem, da si bosta Ducatijeva dirkača odslej kaj prida pomagala, saj sta oba v igri za naslov,« je ocenil Marquez.

Sezona se bo nadaljevala 16. t. m. v Barceloni.

graf Mugello Foto Delo
graf Mugello Foto Delo

Preberite še:

Komentarji: