Polovica Slovencev kos kalni hčeri čeških ravnic

Na poti do polfinala EP v slalomu na divjih vodah sta največ iztržila Benjamin Savšpek in Peter Kauzer
Fotografija: Peter Kauzer se je zanesljivo uvrstil v polfinale evropskega prvenstva.
Foto Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Peter Kauzer se je zanesljivo uvrstil v polfinale evropskega prvenstva. Foto Nina Jelenc/KZS

Praga – Kdo ve, kako bi zvenela simfonična pesnitev Bedricha Smetane, če bi jo posvetil naši lepotici Soči namesto Vltavi. Toda kalna hči čeških ravnic je bila prvi dan evropskega prvenstva kar trd oreh za slovenske slalomiste na divjih vodah. Njihove vrste so se včeraj prepolovile, a glavni aduti z Benjaminom Savškom in Petrom Kauzerjem na čelu so ostali v igri.

Iz šesterice »preživelih« se je uvodoma najvišje uvrstil Savšek. Svetovni prvak med kanuisti se je prebil v jutrišnji polfinale že z enim nastopom, brez dotikov vratic in z drugim rezultatom v kategoriji. Za 25 stotink sekunde ga je prekosil le Sideris Tasiadis, Nemec grških korenin ter osvajalec srebrne kolajne na OI 2012 in številnih drugih odličij. Luka Božič je bil z dvema kazenskima sekundama deveti, Jure Lenarčič pa je bil dvakrat prepočasen. V prvem nastopu je bil 17., v popravnem pa bi moral biti hitrejši za 62 stotink, da bi se uvrstil med dvajseterico polfinalistov.

Savšek je bil razumljivo zadovoljen z opravljenim: »Steklo je, kot mora. Računam, da se bom v nedeljo prebil v finale, v katerem bom poskusil veslanje izpiliti do konca. Konkurence ne podcenjujem, saj je kot vedno zelo močna, vendar menim, da ostajam pri vrhu. Kljub vsemu se bom moral zelo potruditi, da bi premagal progo hitro in brez kazni,« je poudaril Savšek po prvi mednarodni preizkušnji v novi sezoni in osem mesecev po osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

Luka Božič je priznal: »Ko sem prvič videl postavitev vratic, me je bilo kar malo strah, a sem se hitro prepričal, da le ni tako zahtevna. V Pragi moraš vedno garati do konca, zato sem zadovoljen. Moj cilj je finale, v katerem bom moral pokazati nekaj več, da bi se lahko kosal z najboljšimi. V nedeljo nas čaka tudi moštvena tekma. Z Juretom sem doslej veslal le enkrat in tudi na treningih smo le enkrat poskusili skupaj, a mislim, da smo se dobro ujeli.«
 

Eva Alina združila tri rodove


Tudi pri kajakaših sta kvalifikacije prebrodila dva Slovenca. Kauzer je bil na prvi progi tretji, za Čehom Jirijem Prskavcem je zaostal za 1,67 sekunde, za Avstrijcem Felixom Oschmautzem pa za 61 stotink. Niku Testenu je zmanjkalo eno mesto, kot 21. je bil prepočasen za pičle štiri sekunde, v drugem poskusu pa ni zdržal pritiska in s šestimi kazenskimi sekundami je krepko zaostal za želenim ciljem. Obratno pot je ubral Martin Srabotnik: v prvem poskusu je bil šele 58. s pribitkom 54 sekund, v drugem je ujel prav zadnjo, 30. vstopnico za današnji polfinale razreda K-1.

»V tako izenačeni konkurenci si ne moreš privoščiti večjih napak. Tudi proga je takšna, da se ti lahko hitro zalomi. Prvi cilj sem izpolnil, z nadzorovanim veslanjem sem se brez pretiravanja uvrstil v polfinale. Po počitku si bom zvečer še enkrat temeljito ogledal progo, da bi videl, kaj so na njej spremenili, ter se čim bolje pripravil na dan odločitev,« je poudaril Kauzer, ki se zaveda, da bodo danes popoldne na sporedu tudi ekipne preizkušnje za kajakaše, dvojce in kanuistke.

Včerajšnja bera deklet je bila dokaj borna. V polfinale je med kajakašicami napredovala le Urša Kragelj, ki je bila v prvem nastopu 16. s štirimi kazenskimi sekundami, v drugem pa je bila precej bolj zanesljiva in zaostala le za Britanko Mallory Franklin. Eva Terčelj in Ajda Kalan sta izpadli, vse tri skupaj pa bodo jutri branile lanski naslov evropskih prvakinj med ekipami.

Pri kanuistkah si je polfinale priveslala le Nina Bizjak s 13. časom prvega nastopa, Lea Novak in Eva Alina Hočevar sta bili daleč od uresničitve želja. Slednja si je pri komaj 16 letih vendarle nabrala dragocene izkušnje in hkrati pritegnila pozornost čeških prirediteljev. Med njenim veslanjem je napovedovalec poudaril, da je v Pragi združila tri slalomske rodove. S tribun sta jo namreč spodbujala dedek Tone, olimpijec na igrah 1972 v Münchnu, in oče Simon, ki je pred 22 leti osvojil zlato kolajno med kanuisti na prvem evropskem prvenstvu v Augsburgu. Legendarni in še vedno dejavni Slovak Michal Martikan je bil takrat peti.

Komentarji: