Prerojeni Gajser vrnil udarec in spet vzel rdečo številko

Slovenec se je šampionsko vrnil po poškodbi in v Nemčiji osvojil četrto zmago, s katero je spet prevzel vodstvo. Prado in Herlings trčila med skokom v cilj.
Fotografija: Tim Gajser je na Sardiniji izgubil rdečo številko, zdaj jo je dobil nazaj. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je na Sardiniji izgubil rdečo številko, zdaj jo je dobil nazaj. FOTO: Honda Racing

Spet je zadonela Zdravljica. svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser se je po poškodbi vrnil na najboljši način in znova prevzel rdečo številko vodilnega v elitnem razredu MXGP. V prvi vožnji je bil tretji, v drugi pa suvereno najboljši in tako dobil VN Nemčije, kar je njegova četrta zmaga v sezoni.

Drugi je bil Jeffrey Herlings, tretji pa Romain Febvre. To je tudi vrstni red v skupnem seštevku po 11 dirki od 18. Branilec naslova ima zdaj dve točki prednosti pred Nizozemcem.Prvo vožnjo za VN Nemčije v elitnem motokrosističnem razredu MXGP je sicer dobil Španec Jorge Prado, Gajser je osvojil tretje mesto, potem ko je prehitel Antonia Cairolija in Febvra, ni mu pa uspeio mimo vodilnega v prvenstvu Herlingsa in Prada, ki zaradi poškodbe ni začel druge vožnje v Teutschenthalu.

»Presrečen sem, pred tremi tedni sem si na treningu pred VN Sardinije zlomil ključnico in moral na operacijo. Na Sardiniji je bil zame boj za preživetje in uspelo mi je osvojiti nekaj pomembnih točk. Še vedno nisem stoodstoten, zato mi ta zmaga pomeni še toliko več. Vesel sem, sezona je dolga in želim biti stalen. Zdaj moram do konca zaceliti poškodbo in priti spet na 100 odstotkov. V zadnjem času sem imel ogromno podporo moštva in zdravniške službe, za kar sem zelo hvaležen. Opravili smo super posel,« je bil v cilju nasmejan 25-letnik iz Pečk v Halozah, ki je osvojil 45 točk, tri več kot Herlings in pet več kot Febvre. V SP je zdaj vrstni red takšen: 1. Gajser 415, 2. Herlings 413, 3. Febvre 407, 4. Prado 384, 5. Cairoli 353 ...Da je spet dobri stari Tiga243, je nakazal že v kvalifikacijah, v katerih je dosegel drugi čas, a s kar sekundo in pol zaostanka za Herlingsom. Nizozemec je imel pred VN Nemčije točko prednosti pred zvezdnikom Honde. Štart je kot običajno dobil mladi Prado, vendar ga je moštveni kolega Herlings v KTM prehitel že v prvem krogu. Španec je sredi dirke vrnil udarec in znova prevzel vodstvo. Gajserjev štart ni bil najboljši, iz prvega zavoja je prišel peti. Potem je izkoristil napako Cairolija, kasneje pa ujel in prehitel Febvra. Slovenec se je čisto približal Pradu in Herlingsu, vendar ni mogel držati njunega ritma, ob tem je moral paziti na agresivnega Francoza.

Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing

 

Grd padec v cilju


V ospredju se je vnel hud boj za etapno zmago, Herlings je za hip že bil mimo, ampak Prado se ni dal in dosegel eno najslajših zmag v karieri. A je kaj kmalu doživel bridek šok, za katerega je bil pravzaprav kriv sam. Herlings je v cilj skočil le nekaj centimetrov za njim, v zraku sta trčila in grdo padla na tla. Španec, ki je skočil v stran namesto naravnost, je potegnil krajšo, odšepal je s proge in se v bolečinah ulegel na tla. Odnesli so ga na nosilih, zato tudi ni dal intervjuja po zmagi. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je dobil nekaj šivov na rami in nogi, vendar na njegovo srečo ni bilo nič zlomljenega.

Druga vožnja se je začela odlično za Gajserja, ki je v prvem krogu z odličnim manevrom v hipu prehitel štiri tekmece in se znašel samo za Febvrom. Herlings je še čutil posledice padca in ni začel najbolje, je pa kmalu ujel ritem in po prehitevanju rojaka Glenna Coldenhoffa zasedel tretje mesto. Toda Francoz in Slovenec sta imela pred njim že več kot deset sekund prednosti, zato je bil brez možnosti za tretjo zaporedno zmago, s čimer se je hitro sprijaznil in zmanjšal tempo.

Gajser se je medtem zelo dobro počutil na motorju, zavedal se je, da bi z zmago znova prevzel rdečo številko in tudi dobil VN Nemčije. Pritiskal je na Febvra, ki pa se je dobro boril. Prvi resen napad se je zgodil deset minut pred koncem, vendar ga je izkušeni Febvre odbil ter tekmeca skoraj izrinil s proge.A Kawasakijev as je bil brez moči, ko je svetovni prvak udaril sedem minut pred koncem in švignil mimo njega ter si takoj ustvaril varno prednost. Iz Hondinega boksa je zagledal napis na tabli, na katerem je pisalo: »Uživaj!« Gajser vedno pravi, da je najhitrejši, kadar uživa. Užival je in se zlahka pripeljal do četrte zmage v sezoni. Ob tem je konkurenci poslal močno sporočilo, da se ne namerava odreči naslovu. Z rdečo številko se podaja v Francijo, kjer bo naslednja dirka že čez teden dni.
 

Pancarju padec in tri točke


V razredu MX2 je obe vožnji dobil Francoz Tom Vialle in dosegel četrto zaporedno zmago, toda v skupnem vodstvu zanesljivo ostaja njegov rojak Maxim Renaux. Jan Pancar je v prvo zaradi padca ostal brez točk, končal je na 23. mestu, v drugo pa je dobil tri točke za 18. mesto.

Preberite še:

Komentarji: