Pravična igra in dobre navade

Velemojstrica dr. Jana Krivec o (ne)spornih potezah, ki so jih pripravljeni povleči šahisti za zmago.
Fotografija: Magnus Carlsen in Fabiano Caruana. FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen in Fabiano Caruana. FOTO: Paul Childs/Reuters

Šah velja za zelo plemenito igro, ki vključuje visoko raven pravičnosti in dobrih navad. Toda šahisti vemo, da je šah tudi tekmovalna igra, kjer je zmaga tisto, za kar se borita oba nasprotnika, toda na voljo je zgolj ena. In mnogi šahisti v žaru borbe in izraziti želji po zmagi uporabljajo tudi prijeme dvomljivih običajev.

V šahovski zgodovini smo videli primere (ne)namernega goljufanja na najvišjih ravneh igre. Spomnimo se, kako je Kasparov vrnil potezo proti takrat 17-letni Judit Polgar in kasneje tudi proti Nakamuri, podobno se je »zgodilo« tudi Carlsenu. Nakamura je reklamiral zmago, ko je Topalov ob promociji na šahovnici pustil kmeta in ga ni zamenjal z damo, čeprav bi ga moral Nakamura v naslednji potezi pojesti … Bi moral biti dobri samaritan in moral to prezreti?


Zanimivo tudi med partijo Inarkiev-Carlsen


Indijski velemojster Gupta je izgubil partijo, ker je v hitropoteznem šahu pritisnil uro preden je popravil kraljico, ki je ob zadnji potezi padla. V partiji je Kramnik z Aronianom dvakrat podrl figure in pritisnil na uro, toda ta ni reklamiral zmage in partija se je končala z remijem. Nepomnjašči se je v partiji z Aronianom ob jasnem dotiku kmeta, ki ga je hotel vzeti, hotel izmuzniti z »j'adoube« oziroma pojasnilom, da je samo popravljal figure.

Viswanathan Anand in Gari Kasparov. FOTO: Reuters
Viswanathan Anand in Gari Kasparov. FOTO: Reuters


Zanimiva situacija je bila v partiji Inarkiev-Carlsen na svetovnem hitropoteznem prvenstvu 2017, kjer je beli, Carlsen, z jemanjem kmeta hkrati zadal nasprotniku šah. Inarkijev je ta šah »spregledal« in dal Carlsenu šah s skakačem. Ta se je v naslednji potezi, namesto da bi reklamiral nepravilno potezo, odmaknil s kraljem. Zato je Inarkiev reklamiral po njegovem mnenju nepravilno potezo Carlsena. Rusu so sodniki najprej dodelili točko, kasneje pa so ob pritožbi Carlsena in sklicevanjem na Dodatek A Člena 4.2 odločili, da naj se igra nadaljuje. GM Inarkiev ni hotel nadaljevati in zmagal je Carlsen.

Kako pa bi se vi odzvali v opisanih položajih? Na kateri strani je morala in etika, niti v šahu ni vedno tako črno belo. Predstavljajte si, da igrate hitropotezno partijo in nasprotnik promovira damo s šahom, vendar na šahovnico postavi napačne (torej vaše) barve damo. Vi se odmaknete s kraljem in v naslednji potezi želi nasprotnik zamenjati damo v »pravilno« (torej svojo) barvo. Kaj boste naredili? To dopustili ali poklicali sodnika in protestirali?

Preberite še:

Komentarji: