Preveč pasti za napoved kolajne

Od danes do nedelje bo potekalo dvoransko EP v Glasgowu. Luka Janežič z drugim prijavljenim časom na 400 m. 
Fotografija: Luka Janežič (levo) z največjimi dvoranskimi tekmami nima najboljših izkušenj, a morda bo v Glasgowu vendarle napočil njegov čas. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Luka Janežič (levo) z največjimi dvoranskimi tekmami nima najboljših izkušenj, a morda bo v Glasgowu vendarle napočil njegov čas. FOTO: AFP

Glasgow – Luka Janežič ima tretji čas v Evropi v tej sezoni in drugega med prijavljenimi atleti, ki se bodo na dvoranskem EP v Glasgowu merili na naslove na 400 metrov, a lestvica je eno, (kruta) realnost dvoranske atletike pa nekaj povsem drugega. Vodičan se zaveda, da je med kandidati za kolajne, a se hkrati tudi, da je pasti preveč za napovedi.

»Težje se bo prebiti v finale, kot v njem osvojiti odličje,« je pred začetkom prvenstva (od danes do nedelje) prepričan slovenski tekmovalec, ki je zaradi bolezni v sredo ostal brez enega velikega tekmeca, Pavla Maslaka, trikratnega zaporednega prvaka tako na dvoranskih EP kot SP.

Za Janežičem je naporna dvoranska sezona, saj je od 26. januarja do 16. t. m. zbral pet nastopov, njegov trener Rok Predanič je prepričan, da je bila to pravilna odločitev, tudi naš najboljši atlet pravi, da je na koncu dneva tekma najboljši trening. Potem ko je na svojem uvodnem mitingu na Dunaju tekel 46,13, so potem rezultati padali (do 47,04), a to ga ne skrbi, saj je bil po tehnični plati zadovoljen. Sploh pa je bil zadnji čas nerealen, saj se je v Birminghamu zapletel s tekmecem in zadnjih 30 metrov padal v cilj. Je torej zdaj že preizkusil vse mogoče situacije, v katerih se lahko znajde?

»Ne, vedno se mi lahko zgodi še kaj, kar se mi ni. Res je dvoranskih 400 m tako zelo specifičnih, da ne moreš imeti nikdar dovolj izkušenj, paziti je treba na kup stvari. Na odprtem ne gre za taktični tek, v dvorani pa vsekakor, zelo je pomembno, kako pretečeš prvih 200 metrov, če si tretji ali četrti, težko napreduješ. Vsake tekme posebej se je treba lotiti zelo previdno, začenši s kvalifikacijami, šele ko oz. če bom v finalu, pa bom lahko rekel, da grem po kolajno. Zanjo bodo potrebni trije teki brez napake tako v taktičnem smislu kot glede štarta in prestopov,« pravi 23-letnik, ki je imel na velikih dvoranskih tekmovanjih že veliko smole.
 

Dogaja se tudi najboljšim


Enkrat se je poškodoval, dvakrat je bil diskvalificiran, lani je na SP, kjer je imel najboljši čas kvalifikacij, za las ostal brez finala, ker si v polfinalu v prvem krogu ni izboril dovolj dobrega položaja. Najbolj boleča pa je bila izkušnja z EP pred dvema letoma v Beogradu, kjer je bil kandidat za kolajno, a je zaradi prestopa končal že v kvalifikacijah. Lani se je na SP v Birminghamu prepričal, da to ni nič nenavadnega, saj je v kvalifikacijah prišlo do »zgodovinskega« dogodka, ko je bila diskvalificirana celotna skupina, v finalu je diskvalifikacija doletela Oscarja Husillosa, ki se je sicer že veselil zmage ...

»Malce lažje mi je, ko vidim, da se to dogaja vsem, tudi najboljšim, sicer pa skušam čim manj razmišljati o tem. Letos sem skozi vse te teke krepil samozavest, ker je bilo vedno vse v najlepšem redu. Nastopal sem na zelo visoki ravni, dosegal dobre uvrstitve in sem optimističen,« pravi najboljši slovenski atlet, ki je v seštevku serije mitingov IAAF osvojil 3. mesto. Med prijavljenimi atleti za 400 metrov ima od njega letos boljši čas le Karsten Warholm, sicer svetovni in evropski prvak na 400 m z ovirami, ki s 45,56 močno odstopa, medtem ko Benjamina Loba Vedela (46,11) ni v Glasgowu. A z Janežičem vred je nato precejšnja gneča tekmovalcev za finale, gotovo pa bo vsem lažje, ker je v sredo nastop zaradi bolezni odpovedal Maslak, absolutni vladar dvoranskega teka na 400 m od leta 2013.

Kvalifikacije Janežiča čakajo danes ob 10.20 po lokalnem času, če bo uspešen, pa ob 21.00 še polfinale. Finale je na sporedu jutri. V današnjem dopoldanskem delu sporeda (12.25) čaka nastop na 400 m tudi Anito Horvat (polfinale je prav tako na sporedu zvečer, ob 20.36), ki upa na osebni rekord, popoldne se bodo v kvalifikacijah merili še Maruša Černjul v skoku v višino (19.00), Maruša Mišmaš na 1500 m (19.10) in Žan Rudolf na 800 m (19.48). V našem taboru uvrstitev v finale pričakujejo od Mišmaševe.

Komentarji: