Prireditelji poletnih OI prevzeli olimpijski ogenj

Plamenica naj bi na Japonsko pripotovala jutri.
Fotografija: Nekdanja plavalka Imoto Naoko je prevzela olimpijsko plamenico. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekdanja plavalka Imoto Naoko je prevzela olimpijsko plamenico. FOTO: Reuters

Atene – Prireditelji poletnih olimpijskih iger v Tokiu, ki kljub pandemiji novega koronavirusa vztrajajo pri prvotnem datumu tekmovanj med 24. julijem in 9. avgustom, so danes v Atenah prevzeli olimpijski ogenj. Na skromni slovesnosti, ki je bila zaprta za javnost, so na Panatenskem stadionu prevzeli plamenico.

Nekdanja japonska plavalka Naoko Imoto, ki živi v Grčiji, je na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe leta 1896 prevzela olimpijski ogenj, ki so ga prižgali prejšnji teden v antični Olimpiji. Za to, da bo ona pospremila plamenico na Japonsko, je izvedela le malo pred prireditvijo. V času pandemije novega koronavirusa je tudi zračni promet močno omejen, tako da so se organizatorji spomnili na Imotovo, ki živi v Grčiji.
 

Start v Fukušimi


V odsotnosti gledalcev je grški gimnastični olimpijski prvak Lefteris Petrounias odtekel krog s plamenico, olimpijska prvakinja v skoku s palico Katerina Stefanidi pa je prižgala ogenj na Panatenskem stadionu. Predsednik grškega olimpijskega komiteja Spyros Capralos je ob tem dejal: »Upamo, da bo olimpijski plamen pogasil svetovno zdravstveno krizo, ki je nastala zaradi novega koronavirusa.«

Olimpijska plamenica naj bi na Japonsko pripotovala v petek. Njena pot se bo predvidoma začela 26. marca v prefekturi Fukušima, ki so jo leta 2011 prizadeli potres, cunami in nesreča jedrskega reaktorja.

Komentarji: