Priznanja Osaki, Nadalu in Bayernu, Pogačar ostal praznih rok

Prestižni športni nagradi teniškima zvezdnikoma in lanskim zmagovalcem nogometne lige prvakov.
Fotografija: Rafael Nadal je četrtič prejel prestižno priznanje. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal je četrtič prejel prestižno priznanje. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

Teniška igralca Naomi Osaka in Rafael Nadal sta dobitnika letošnje prestižne nagrade laureus v konkurenci posameznikov. Med ekipami je priznanje pripadlo zmagovalcem nogometne lige prvakov iz lanskega leta Bayernu. Med kandidati je bil tudi mladi slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, a ga niso izbrali za novinca leta.

Bayern München je slavil med moštvi, kar je za Bavarce potrditev dobrega dela v prejšnji sezoni. Za Bayern je to drugi laureus po 2014. Pri posameznih kategorijah pa sta smetano pobrala teniška igralca. Za Nadala je to že četrta takšna nagrada, za Osako, ki se ni izkazala le s športnimi uspehi, pač pa tudi z družbenim udejstvovanjem v boju za pravice temnopoltih, prva. Pred dvema letoma je dobila laureusa za novinko leta.

V ožjem izboru za letošnje laureuse so bili sicer poleg Osake še nizozemska kolesarka Anna van der Breggen, italijanska smučarka Federica Brignone, kenijska atletinja Brigid Kosgei, francoska nogometašica Wendie Renard in ameriška košarkarica Breanna Stewart, pri moških pa ob Nadalu še atleta Joshua Cheptegei iz Ugande in Šved Armand Duplantis, britanski dirkač Lewis Hamilton, ameriški košarkar LeBron James ter poljski nogometaš Robert Lewandowski. Med ekipami je imel Bayern konkurenco v angleškem prvaku Liverpoolu, prvakih košarkarske lige NBA LA Lakers, moštvu formule 1 Mercedesu, zmagovalcih super bowla 2020 Kansas Cityju in argentinski reprezentanci v ragbiju.

Naomi Osaka se je izkazala tudi z družbenim udejstvovanjem. FOTO: Geoff Burke/USA Today Sports
Naomi Osaka se je izkazala tudi z družbenim udejstvovanjem. FOTO: Geoff Burke/USA Today Sports


Billie Jean King za življenjsko delo


Priznanje za življenjsko delo so podelili teniški legendi Billie Jean King, nagrado za družbeno udejstvovanje v športu je dobil svetovni prvak formule 1 Lewis Hamilton za svoj prispevek v boju proti rasizmu, nogometni zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah pa je dobil nagrado za socialno delovanje v športu.

V kategoriji mladih športnikov oziroma novincev leta je bil med nominiranci tudi zmagovalec lanskega Toura Tadej Pogačar, a nagrade ni dobil. Akademija se je v tej kategoriji odločila za igralca ameriškega nogometa Patricka Mahomesa, ki se je pri 24 letih izkazal kot najkoristnejši igralec finala NFL in je Kansas City popeljal do prve zmage po 50 letih. Poleg Mahomesa in Pogačarja so se za priznanje potegovali še mladi nogometaš Barcelone Ansu Fati, svetovni motociklistični prvak Joan Mir, poljska teniška igralka Iga Šwiatek in avstrijski teniški igralec Dominic Thiem.
 

Komentarji: