Prvenstva v bazenu niso za turiste

Stevens potrdil odhod na EP, Klinarjeve tam ne bo
Fotografija: Tjaša Oder bo na EP v Glasgowu branila bron, ki ga je osvojila pred dvema letoma v Londonu.
FOTO Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tjaša Oder bo na EP v Glasgowu branila bron, ki ga je osvojila pred dvema letoma v Londonu. FOTO Uroš Hočevar

Ljubljana – Večji del slovenskih reprezentantov je v pričakovanju avgustovskega EP v plavanju opravil s kakovostnimi mednarodnimi preizkusi. Danes se bo še v Helsinkih začelo mladinsko EP, kjer bodo nastopile tudi Katja Fain, Tina Čelik in Sara Račnik, vse tri tudi že z vizumi za omenjeno osrednje tekmovanje stare celine, od 3. do 9. avgusta v Glasgowu.

Kdo natančno bo prihodnji mesec na letalu za Škotsko, selektor Gorazd Podržavnik zaenkrat ne more razkriti, saj bi rad počakal še to mladinsko prvenstvo in nato naslednji teden sestavil končni seznam. Na jasnem pa si je že, da bo takrat med udeleženci udarni adut slovenskega moškega plavanja Peter John Stevens, ne bo pa dolgoletne reprezentantke Anje Klinar. Jeseničanka sicer po lanski šokantni odstavitvi pri radovljiškem klubu njenega dolgoletnega trenerja Mihe Potočnika nadaljuje športno pot pod strokovnim vodstvom Urške Potočnik, po zadnjih preizkusih na sredozemskih igrah ter močnem tridnevnem mitingu v Rimu pa se je odločila izpustiti EP. Pri svojih 30 letih dobro zna oceniti pripravljenost in ta očitno ni na visoki ravni, nujni za odmeven dosežek na najpomembnejšem tekmovanju sezone. Selektor ni nasprotoval njeni odločitvi, sam bo v svoji drugi sezoni vodilnega pri slovenski reprezentanci vztrajal, da svetovna in evropska prvenstva ne bodo priložnost tudi za turizem, temveč prizorišča le za najbolj ambiciozne.


Bo Stevens ostal v ZDA?


O tem, da slovensko plavanje nima več toliko adutov za odmevne dosežke med mednarodno elito kot nekoč, poznavalci že dolgo vedo. Zlasti v moškem delu je nastala vrzel, nekaj časa je bilo celo na dlani, da bodo slovenske barve v Glasgowu branile le plavalke, saj je Stevens zaradi težav s hrbtom moral prekiniti svoj trening v ZDA in nekaj časa tako ni tekmoval. Toda ob prihodu na sredozemske igre je dal jasno vedeti, da je pripravljen za osrednji dogodek evropskega plavalnega poletja. Iz Tarragone se je nato vrnil v ZDA, kjer končuje študij, zato ga ni bilo na rimskem tekmovanju, v Glasgowu bo nared za novi veliki boj s tekmeci, zlasti na 50 m prsno. Odločil se je, da po koncu študija ne bo prekinil športne poti, kako in kje jo bo nadaljeval – v domačem Kranju, kje drugje na Slovenskem ali pa v kateri od ekip po ZDA –, bo najbrž jasno po koncu EP.
Ameriška zgodba pa se je končala za Tjašo Oder, morda zdaj spet udarno slovensko kandidatko za odmeven dosežek na prvenstvu stare celine. »Prav zadovoljen sem, kako spet hitro plava, po dveh letih je na ravni tistih njenih lepih dosežkov,« je zadovoljen selektor Podržavnik, obenem tudi dolgoletni domači trener Ravenčanke, ki bo v Glasgowu branila bron na 800 m prosto iz Londona 2016. Na Otoku je tako osvojila doslej svojo edino kolajno na velikem mednarodnem tekmovanju v 50-metrskem bazenu, prav v britanskem okolju bo zdaj pred njo novi izziv.

Komentarji: