Prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja se ne boji bojkota Ukrajine

»Ker noben ni zadovoljen, pomeni, da smo našli dobro srednjo pot,« Thomas Bach zagovarja nastop športnikov iz agresorske države in njene podpornice na OI.
Fotografija: Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach s svojimi mnenji razburja predvsem Ukrajino, a se ne boji, da bi od Rusije napadena država bojkotirala olimpijske igre v Parizu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach s svojimi mnenji razburja predvsem Ukrajino, a se ne boji, da bi od Rusije napadena država bojkotirala olimpijske igre v Parizu. FOTO: Reuters

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach zagovarja vključitev športnikov iz Rusije in Belorusije na olimpijske igre leta 2024, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Mok je nedavno odločil, da imajo posamezni športniki iz obeh držav pod določenimi zahtevami pravico do nastopa v Parizu kljub vojni proti Ukrajini.

Ukrajina je odločitev Moka ostro napadla, kritike pa so prišle tudi iz Rusije. Doslej se je na olimpijske igre uvrstilo šest športnikov z ruskimi potnimi listi.

Bach je v intervjuju za Welt am Sonntag poudaril, da ne vidi, kako bi lahko odločitev Moka vplivala na potek vojne v korist Moskve.

Olimpijski prvak v sabljanju iz leta 1976 je dejal, da bodo morali Rusi in Belorusi tekmovati brez zastave, brez nacionalnih simbolov in brez himne ter da ne bodo smeli pripadati vojaškim ali varnostnim organom.

Nemški pravnik, ki bo kmalu star 70 let, se ne boji morebitnega ukrajinskega bojkota iger. »Zakaj bi morala Ukrajina kaznovati lastne športnike zaradi invazije ruske vojske na Ukrajino in jim vzeti sanje o olimpijskih igrah,« se je vprašal Bach.

»Niste podpornik vojne, tudi če ne izpolnite vseh zahtev Ukrajine, še posebej, ker ukrajinske športnike podpiramo s solidarnostjo brez primere že od začetka vojne,« je dodal Bach in izpostavil, da nobena stran ni zadovoljna. »To pomeni, da smo v Moku očitno našli dobro srednjo pot.«

Preberite še:

Komentarji: