Rossi kot doma v Assnu, Lorenzo blesti za sto evrov

Na nedeljski VN Nizozemske se bodo Yamahini motociklisti poskusili ogniti izenačitvi črnega rekorda

Ljubljana – Brez velikega pompa Valentino Rossi že štiri tedne zaseda drugo mesto v SP razreda motogp. Pred veliko nagrado Nizozemske zaostaja za 27 točk za Marcom Marquezom in ima 11 točk prednosti pred moštvenim sotekmovalcem Maverickom Viñalesom. Ker je na četrtem mestu Johann Zarco, ima Yamaha kar tri dirkače med vodilno četverico, pa vendar je za japonskim proizvajalcem motorjev eno od najskromnejših obdobij.

Najdaljši Yamahin niz brez zmage v kraljevskem razredu sega poldrugo desetletje v preteklost. Od uspeha Maxa Biaggija v Maleziji leta 2002 do Rossijevega triumfa v Južni Afriki 2004 je minilo 18 dirk. In če se nihče od njenih zdajšnjih adutov v nedeljo ne bo povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, bo minilo prav toliko časa. Zadnjo zmago je Yamahi prinesel prav Rossi in prav na Nizozemskem. Lani sta mu bila najbliže Danilo Petrucci in Marquez.

Od takrat je 39-letni italijanski »doktor« dosegel eno drugo mesto in pet tretjih, Viñales dve drugi in dve tretji, Zarco, ki nastopa za satelitsko moštvo in se bo v prihodnji sezoni preselil h KTM, tri druga mesta in eno tretje. V rubriki zmage zeva velika praznina, toda na zadovoljstvo Yamahinih šefov bo v nedeljo na vrsti VN Nizozemske. Assen je namreč priljubljeno Rossijevo prizorišče, na katerem je izpilil svoje velemojstrstvo po zadnje podrobnosti. Tam je dosegel kar osem zmag v konkurenci motogp na Hondinih, Ducatijevih in Yamahinih motorjih, več kot kdorkoli drug, ter še po eno do 125 in 250 ccm.
 

Marquez doslej le enkrat prvi


Posebno mesto v njegovem srcu ima uspeh iz leta 2013, s katerim je prekinil dveletno sušo po selitvi k Ducatiju in si dokazal, da še ni zrel za upokojitev. In Nizozemska ni le Rossijevo ozemlje. Odkar je motogp leta 2002 namesto razred do 500 ccm, so v Assnu gostili 16 preizkušenj svetovnega prvenstva, na katerih je bil devetkrat najhitrejši Yamahin M1. Honda je prišla do šestih zmag in Ducati do ene.

»Spomini na lansko zmago niso le prijetni, ampak nas zavezujejo, da še naprej vsak dan trdo delo delamo. Seveda pa prevladujejo lepi vtisi. Assen ima fantastično progo, ki ne nosi po naključju vzdevka 'katedrala dirkanja' in na kateri smo se lahko vedno potegovali za najvišja mesta. Tokrat bomo videli, kaj nam bodo prinesle negotove vremenske razmere, saj na severu Nizozemske nikoli ne veš, kaj te lahko pričaka,« opozarja legendarni Rossi.

Tudi Marquez se v Assnu redno uvršča med najboljšo trojico, vendar je dosegel le eno zmago v svojih petih sezonah motogp; leta 2014. Po zaporednih podvigih v Mugellu in Barceloni bo pod posebnim drobnogledom tudi Jorge Lorenzo, ki je bil lani na Nizozemskem šele 15., leto poprej 10., prvi pa je bil le enkrat (leta 2010) v desetih prvenstvih svetovne elite. Njegova bera je zelo pičla, če upoštevamo, da je trikratni šampion motogp in lastnik 46 zmag.

Zanimivo pa je razkritje, da je za njegov preporod v zadnjem mesecu zaslužna na prvi pogled nepomembna tehnična izboljšava. Za njegovega ducatija so našli poseben ergonomski nastavek za rezervoar, ki mu omogoča manjšo obremenjevanje rok ter boljšo oporo za trebušni del telesa in stegna. Zaradi novosti lahko prihrani precej moči v ravnih odsekih in tudi bolje izkorišča razmerje v oprijemu med prednjo in zadnjo Michelinovo pnevmatiko. Cena naložbe? Kvečjemu sto evrov.

Komentarji: