Škandal na SP: ukrajinsko šampionko diskvalificirali po zmagi nad Rusinjo

Večkratna dobitnica kolajn na največjih tekmovanjih Olga Harlan zaradi »neprimernega vedenja« ni smela nastopiti v šestnajstini finala prvenstva v Milanu.
Fotografija: Olga Harlan (levo) ni želela dati roke Ani Smirnovi. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Odpri galerijo
Olga Harlan (levo) ni želela dati roke Ani Smirnovi. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Svetovno prvenstvo v sabljanju, ki ga v teh dneh gosti Milano, je danes zasenčil škandal. Ukrajinsko šampionko Olgo Harlan so namreč po zanesljivi zmagi s 15:7 nad rusko nasprotnico Ano Smirnovo diskvalificirali, ker poraženi tekmici ni želela dati roke.

Smirnova, ki tekmuje pod nevtralno zastavo, je želela po dvoboju čestitati favorizirani Harlanovi, ki pa je le na kratko odkimala z glavo. V »zameno« ji je ponudila prekrižano sabljo. S tem se ruska tekmovalka ni sprijaznila. Iz protesta je kar za 45 minut obsedela na tekmovališču. Na ta način je zahtevala diskvalifikacijo 32-letne Ukrajinke. In jo slednjič tudi izsilila.

Ana Smirnova je po porazu s sedenjem na tekmovališču izsilila diskvalifikacijo Olge Harlan. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Ana Smirnova je po porazu s sedenjem na tekmovališču izsilila diskvalifikacijo Olge Harlan. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Harlanova, ki se lahko med drugimi uspehi pohvali tudi z bronastima kolajnama z olimpijskih iger v Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016 ter ekipnim naslovom olimpijske prvakinje iz Pekinga 2008, v šestnajstini finala ni smela nastopiti proti Bolgarki Joani Ilijevi. Po odločitvi pristojnih pri svetovni zvezi je zaradi »neprimernega vedenja« v uvodnem krogu izgubila brez boja, zaradi česar je ostala brez možnosti, da bi si priborila še sedmo posamično odličje na svetovnih prvenstvih.

Preberite še:

Komentarji: