Presenetljivi Čehi tekmeci Slovenije v četrtfinalu

V osmini finala EP v odbojki so igralci Alberta Giulianija s 3:1 odpravili Hrvate. Čehi presenetili Francoze. Priložnost za maščevanje za poraz v prvem kolu.
Fotografija: Jan Kozamernik (levo) in Klemen Čebulj sta med nosilci slovenske igre. FOTO: Ondra Driml/CEV
Odpri galerijo
Jan Kozamernik (levo) in Klemen Čebulj sta med nosilci slovenske igre. FOTO: Ondra Driml/CEV

Slovenski odbojkarji še naprej uspešno branijo srebrno kolajno izpred dveh let. V osmini finala evropskega prvenstva so v Ostravi zanesljivo s 3:1 (20, 18, -19, 12) premagali Hrvaško. V četrtfinalu se bodo fantje selektorja Alberta Giulianija pomerili s Češko, ki je presenetila olimpijske prvake iz Francije. Slovenci bodo tako imeli v sredo nepričakovano priložnost za maščevanje gostiteljem za poraz v prvem kolu.

Prvo tekmo po štirih dneh so sicer začeli slabše (2:6), ampak hitro postavili stvari na svoje mesto in prvi niz dobili s 25:20. V drugem nizu so bili še bolj zanesljivi in so južne sosede pustili pri 18 točkah. Toda v tretjem nizu so Hrvati pokazali, da znajo igrati vrhunsko odbojko. Zasukali so izid in ob koncu niza povsem zasenčili favorite.Toda v tretjem nizu so se dvakratni evropski podprvaki spet zbrali, ušli na 12:5 in praktično odločili zmagovalca. Hrvati so zbrali zgolj 12 točk. Slovenci so prednjačili predvsem v bloku, zbrali so jih 11, Hrvati le dva. Pri tekmecih je blestel Leo Andrić in ohranjal stik s Slovenci, toda ni mogel preprečiti poraza.

Alberto Giuliani je bil zadovoljen s slovensko igro. FOTO: Uroš Hočevar
Alberto Giuliani je bil zadovoljen s slovensko igro. FOTO: Uroš Hočevar


Klemen Čebulj, slovenski reprezentant: »Danes je bila super tekma, Hrvaška je odlično servirala. Andrić je imel zelo dober dan. V četrtem nizu smo se zbrali in pokazali, da smo dobri ter popeljali Slovenijo v četrtfinale. Pritisk ni bil prevelik, vemo, po kaj smo prišli. Hočemo izboljševati svojo igro.«

Čebulj je v četrtfinalu pričakoval Francoze, ki se jim je želel oddolžiti za poraz v olimpijskih kvalifikacijah v Berlinu, dočakal pa Čehe, s katerimi ima prav tako neporavnane račune. Čehi so namreč v zadnji tekmi osmine finala presenetljivo premagali Francijo, bilo je 3:0 (22, 19, 32) in se prebili v četrtfinale, kjer bodo še drugič skušali premagati Slovence, potem ko jim je to uspelo v prvem kolu.Na večerni tekmi je bil posebno dramatičen tretji niz, v katerem so Francozi vodili s 24:22, domači pa so s tremi zaporednimi točkami prešli v vodstvo. Nikakor pa niso mogli izkoristiti zaključne žoge, to jim je uspelo šele pri izidu 33:32. Pri Čehih, ki so bili od Francozov boljši tako v napadu kot v bloku, je bil z 18 točkami najučinkovitejši Jan Hadrava.

Slovenci so se s Čehi merili že v predtekmovanju, prvo tekmo prvenstva so izgubili z 1:3. Zagotovo pa niso nezadovoljni z rezultatom, saj so pred prvenstvom Francoze izpostavili kot ekipo, ki se ji bi najraje izognili, saj jim nikakor ne ustreza.

Preberite še:

Komentarji: