Slovenija brez težav strla beloruski oreh

Slovenija evropsko prvenstvo v odbojki odprla s prvo zmago. Rusija in Finska oddali le po niz.
Fotografija: Neprebojen slovenski blok, odličen začetni udarec in siloviti napadi so Sloveniji v prvi tekmi evropskega prvenstva prinesli zanesljivo zmago. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Neprebojen slovenski blok, odličen začetni udarec in siloviti napadi so Sloveniji v prvi tekmi evropskega prvenstva prinesli zanesljivo zmago. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Prišel je dan D! A tokrat se niso zavezniki izkrcali na obalah Normandije, temveč so se odbojkarji v stožiški dvorani izkrcali na evropskem prvenstvu. Izbranci slovenskega selektorja Alberta Giulianija so domače starocelinsko tekmovanje v skupini C začeli z zanesljivo zmago proti Belorusiji s 3:0 (17, 14, 19). Naslednji nasprotnik Slovencev bo v soboto Finska.

Navijači še niso napolnili Stožic, a so bili zelo bučni in so dali zmagovalni zagon našim odbojkarjem. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Navijači še niso napolnili Stožic, a so bili zelo bučni in so dali zmagovalni zagon našim odbojkarjem. FOTO: Tomi Lombar/Delo


3. niz: Najbolj izenačen niz, ki pa so ga slovenski odbojkarji tudi zanesljivo pripeljali do prve zmage.

2. niz: Jan Kozamernik je začel drugi niz. S silovitimi začetnimi udarci je zasuval Beloruse, ki so kar dvakrat vzeli time-out in šele pri zoastanku z 0:9 prišli do svojega začetnega udarca. Belorusi ne morejo do živega razigranimi Slovenci, ki se že bližajo zmagi v drugem nizu (17:9). Slovenija : Belorusija 2:0. Tekmeci so zmogli le 14 točk.

1. niz: Selektor Giuliani je v bitko poslal naslednjo šesterko: Alen Pajenk, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jani Kovačič, Tine Urnaut, Klemen Čebulj. Tekmeca sta zelo iznačena. Belorusi so v prvi tretjini niza celo prišli do dveh točk prednosti (10:8), a so Slovenci odgovorili z nizom štirih točk po začetnem udarcu kapetana Tineta Urnauta in ušli za dve točki 12:10.
Beloruski trener Viktor Bekša je pri izidu 15:11 vzel že drugi »time-out«. Slovenija gre zanesljivo proti zmagi v prvem nizu, oddaljena je le še štiri točke od vodstva z 1:0 (21:14). 1:0. Belorusija je po močnem odporu v prvem delu dvoboja in vodstvu z 10:8 povsem popustila. Slovenci so s predstavo v višji prestavi v silovitem ritmu prišli do zameg vprvem nizu s 25:16.

»Ta je spremenjena od tiste polfinalne tekme v kvalifikacijah za ligo narodov. Trije pomembni igralci so se vrnili, lahko rečemo, da bo to drugačna tekma od omenjene. Bo trda in zelo pomembna proti reprezentanci, ki je v tem trenutku v dobri formi. Naša skupina je zelo izenačena, vse ekipe so kar močne, sam več časa govorim pač o ekipah, ki jih bolje poznam, Turčiji in Belorusiji, Rusi pa so tako ali tako favoriti. Osvojiti moramo čim več točk, da bomo za osmino finala v čim boljšem položaju in da bi zato dobili bolj ugodnega tekmeca,« je menil Giuliani.



Zdravje je pomembno, korektor Tonček Štern zaradi rame ni mogel trenirati pet dni, srednjega blokerja Alena Pajenka je mučilo koleno. »Zdravstveno nismo stoodstotni, iz dneva v dan moramo čakati in videti, kaj se bo zgodilo. V tem trenutku niti sam ne vem, kateri fantje bodo proti Belorusiji zakorakali na igrišče,« je še dodal Italijan.



»Zanima me, kakšno bo vzdušje v dvorani, kakšno bo na igrišču bo odvisno od tega, ali bomo res prikazali naše najboljše igre. To je glavni cilj vsega, le na to smo osredotočeni. Čim bolje bo treba sprejeti nasprotni začetni udarec, dobro organizirati prvi napad in ga po možnosti že zaključiti. To nam bo dalo možnost, da serviramo sami, in če bomo to počeli s stalnostjo, je to ena od najbolj pomembnih stvari, ki te pripelje do zmage. Lahko pričakujemo še bolj močno Belorusijo, kot je bila na kvalifikacijskem turnirju za ligo narodov. Takrat ni igral prvi korektor Radzivon Miskevič, zdaj sta tu z Arturjem Udrisom oba najboljša. Imajo telesno zelo močno ekipo, odlikujejo se v bloku, pri začetnem udarcu veliko tvegajo. Treba bo biti stalen, pritiskati jih moramo s servisom in nato bomo imeli več možnosti v bloku in obrambi, da si priborimo točke,« je dodal kapetan Tine Urnaut.

Slovenski selektor Alberto Giuliani in kapetan Tine Urnaut zelo zbrano pričakujeta današnji uvod EP.<br />
FOTO: Tomi Lombar/Delo
Slovenski selektor Alberto Giuliani in kapetan Tine Urnaut zelo zbrano pričakujeta današnji uvod EP.
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Obljublja dolgo tekmo


»Slovenija je zelo dobra ekipa, ima številne odlične odbojkarje, ki igrajo v močnih ligah. Imajo že srebrno odličje z evropskega prvenstva leta 2015. V skupini so z Rusijo favoriti. Proti Sloveniji bomo poskušali pokazati dobro igro, saj sta se nam vrnila oba najboljša korektorja. V tisti tekmi izločilnih bojev za ligo narodov smo igrali še z nekaterimi drugimi različnimi igralci, tudi z drugim podajalcem, morda pred tokratnim srečanjem Slovenija nima toliko podatkov o nas. Borili se bomo, morda pa odigramo tekmo, dolgo maksimalnih pet nizov. Prvi cilj je priti iz skupine in se uvrstiti v osmino finala,« je povedal beloruski selektor Viktor Bekša.



Tudi kapetan Sergej Busel upa, da se Belorusi dokažejo na igrišču. »Želimo pokazati dobro odbojko, ki bi nam pomagala, da se prebijemo v nadaljnje tekmovanje. Igramo na svojem tretjem evropskem prvenstvu, in ker še nimamo zmage, si tokrat želimo prvo, drugo ... Vrnili smo se naši najboljši igralci, ob priložnosti prvega dvoboja je bila Slovenija boljša, a tokrat bo trd boj.«

Dober in pozitiven prvi dan prvenstva je ključen za drobceno popustitev začetne tekmovalne napetosti in stresa, zato bo za slovenske odbojkarje drevišnji začetek proti tekmecu, ki ni naiven, zelo pomemben. Za krila, ki lahko Giulianijeve fante ponesejo visoko, pa bo poskrbelo stožiško občinstvo, navijaškega naboja zagotovo ne bo manjkalo.

Italija in njen reprezentant Ivan Zaytsev sta v Montpellieru zlahka opravila s prvo oviro, Portugalsko. FOTO: AFP
Italija in njen reprezentant Ivan Zaytsev sta v Montpellieru zlahka opravila s prvo oviro, Portugalsko. FOTO: AFP

Komentarji: