Slovenski odbojkarji le še ducat točk od vodilnih Srbov in Poljakov

Izbranci selektorja Alberta Giulianija so na evropski lestvici prehiteli tri reprezentance, tako da zdaj držijo četrto mesto.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so na evropski lestvici napredovali na četrto mesto. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so na evropski lestvici napredovali na četrto mesto. FOTO: CEV

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, ki je na nedavnem prvenstvu stare celine navdušila s srebrno kolajno, potem ko je v velikem finalu po hudem boju tesno izgubila z izbrano vrsto Italije, na evropski lestvici prvič doslej zaseda visoko četrto mesto. Naši odbojkarji so – kot so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) – v točkovanju napredovali za tri mesta, tako da zaostajajo le še za Poljaki, Srbi in Italijani.
 
Pristojni pri Evropski odbojkarski zvezi (CEV) so objavili najnovejšo lestvico, ki reprezentance razvršča glede na uvrstitve na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (2019 in 2021), glede na uvrstitev na svetovnem prvenstvu leta 2018 in glede na dosežke v zlati oziroma srebrni evropski ligi.
 
Na vrhu si z 242 točkami prvo mesto delita Srbija in Poljska, ki je s tretjim mestom na septembrskem EuroVolleyju – tako kot naša vrsta – pridobila tri mesta. Italija (236 točk) se je z osvojitvijo naslova evropskih prvakov povzpela na tretje mesto. Slovenska reprezentanca je z drugim zaporednim srebrnim odličjem na prvenstvih stare celine skupaj zbrala že 230 točk, s katerimi za vodilnima moštvoma zaostaja le še za ducat točk. Med prvo deseterico so še Rusija, Francija, Nizozemska, Turčija, Ukrajina in Belgija.

Na svetovni lestvici so Slovenci na visokem osmem mestu in imajo enako število točk kot sedmouvrščeni Američani. Vodi Brazilija pred Poljsko in Rusijo, sledijo Francija, Italija in Argentina, prvo deseterico pa zaključujeta Srbija in Iran.


Slovenke 23. na evropski in 30. na svetovni lestvici

 
Slovenske odbojkarice so v letošnji sezoni nastopile v srebrni evropski ligi in osvojile tretje mesto. Ker se v kvalifikacijah niso uvrstile na prvenstvo stare celine, so izgubile pet mest na evropski lestvici, na kateri zdaj s 134 točkami zasedajo 23. mesto. Vodijo Srbkinje z 248 točkami, Italijanke so druge z 244 točkami, Turkinje pa tretje z 236 točkami. Med desetimi najboljšimi evropskimi reprezentancami so še Bolgarija, Nizozemska, Rusija, Nemčija, Poljska, Hrvaška in Belgija.

Na lestvici Svetovne odbojkarske zveze (FIVB) na vrhu kraljujejo Američanke pred Brazilkami in Kitajkami, četrte so Turkinje, pete pa Srbkinje. Med najboljšimi desetimi reprezentancami so še Italija, Dominikanska republika, Rusija, Japonska in Nizozemska. Slovenke zasedajo 30. mesto. 
 

Komentarji: