Slovenski športniki pripravljeni za boj v Alžiriji, novinarji še ne

V drugem največjem alžirskem mestu bodo do 5. julija potekale 19. sredozemske igre, na katerih bo nastopilo 54 slovenskih športnic in 85 športnikov.
Fotografija: Darko Jorgić bo eden slovenskih adutov za kolajno v Alžiriji. FOTO: Ntzs
Odpri galerijo
Darko Jorgić bo eden slovenskih adutov za kolajno v Alžiriji. FOTO: Ntzs

V drugem največjem alžirskem mestu Oran bodo med 25. junijem in 5. julijem potekale 19. sredozemske igre, na katerih bo nastopilo 54 slovenskih športnic in 85 športnikov v 21 športnih panogah, celotna odprava bo štela 197 oseb. Prvi del odprave, v kateri so bili med drugim namiznoteniški igralci z branilcem zlate medalje Darkom Jorgićem na čelu, rokometaši, vaterpolisti, telovadci, jadralci in balinarji, je na prizorišče srečno prispel že četrtek zvečer. Ne pa tudi slovenski novinarji, ki jim alžirske oblasti še niso izdale vizumov, tako kot tudi ne medijem iz nekaterih drugih držav, med drugim zelo številčni delegaciji iz sosednjega Maroka.

image_alt
Mogočno morje navdih za športne velikane

Maročani so morali noč s srede na četrtek ter tudi večji del dneva preživeti v slabih razmerah na letališču, preden so jih evakuirali v sosednji Tunis. Slovenski predstavniki medijev so se zato raje vrnili z brniškega letališča domov in upajo, da jim bodo oblasti vstopna dovoljenja izdale pred nočjo na ponedeljek. Tedaj bo v Oran poletelo drugo čartersko letalo, na katerem bodo med drugim atleti in plavalci.

Darko Jorgić bo branil naslov posamično in ekipno

Prejšnje sredozemske igre so bile v španski Tarragoni leta 2018, ko je Slovenija osvojila 36 medalj v 19 od 25 športih panogah, v katerih je nastopila. Štiri so bile zlate, dve v namiznem tenisu, po eno pa v balinanju in karateju. Jorgić bo branil naslov posamično in ekipno, v moštvu bo tako kot pred štirimi letu tudi Deni Kožul, Bojan Tokića bo zamenjal Peter Hribar.

V balinarski reprezentanci ni Aleša Borčnika kot tudi ne karateistke Tjaše Ristić, ki sta bila tudi zmagovalca pred štirimi leti. Prav tako v luči priprav na svetovno prvenstvo naslednji mesec ne bo atletov Kristjana Čeha in Tine Šutej, ki sta bila srebrna v metu diska in skoku s palico na prejšnjih SI, ter bronaste atletinje Maruše Mišmaš Zrimšek.

Tudi telovadka Tjaša Kysselef bo nastopila v Oranu. FOTO: Jože Suhadolnik
Tudi telovadka Tjaša Kysselef bo nastopila v Oranu. FOTO: Jože Suhadolnik

Med tistimi, ki bodo branili odličja, bodo strelka Živa Dvoršak (bron), telovadke Tjaša Kysselef (srebro), Teja Belak (bron) in Lucija Hribar (bron), plavalec Peter John Stevens (bron) in judoist David Štarkel (bron). Omenjenih 36 medalj je statistično več kot na igrah v turškem Mersinu leta 2013. Takrat jih je bilo v slovenskih rokah 35, a kar 13 zlatih.

Mlada rokometna reprezentanca bo na SI štela 16 članov, 13 bo vaterpolistov v drugem ekipnem športu, prav tako 13 pa bo atletov, ki bodo najštevilčnejša posamična panoga. Po deset bo judoistov, kolesarjev in plavalcev, devet strelcev, osem bo košarkarjev v igri 3x3, sedem pa telovadcev.

Tudi tekmovanje v Alžiriji preložili za leto dni

Preostale udeležence bodo dali lokostrelstvo (6), namizni tenis (6), badminton (4), balinanje (4), jadranje (4), karate (4), tenis (4), taekwondo (3), boks (2), dviganje uteži (2), sabljanje (2) in rokoborba, grško-rimski slog (1). V številnih panogah bodo nastopile zelo močne slovenske ekipe, zato se lahko nadejamo obilne bere vrhunskih dosežkov kot tudi že na minulih SI.

Tako kot številna druga tekmovanja v zadnjem obdobju so bile tudi SI v Alžiriji zaradi pandemije prestavljene za leto dni; sprva bi morale potekati že lani. Skupno se jih bo udeležilo 3390 športnikov iz 26 držav, v 24 športnih panogah pa bodo podelili 244 kompletov medalj.

Na vrhu preglednice običajno končajo Italijani, tako je bilo 13-krat doslej, na drugih prvenstvih so bili prvi Francozi, le v Splitu leta 1979 je bila najuspešnejša nekdanja Jugoslavija. V njej so nastopali tudi Slovenci, ki pod samostojno državo tekmujejo od 12. iger leta 1993 v francoski regiji Languedoc-Roussillon.

Uroš Zorman bo vodil v Alžiriji pomlajeno rokometno reprezentanco. FOTO: Leon Vidic
Uroš Zorman bo vodil v Alžiriji pomlajeno rokometno reprezentanco. FOTO: Leon Vidic

Eno od osmih bronastih medalj je tedaj osvojila moška rokometna reprezentanca, kar je bilo prvo odličje v slovenskih ekipnih športnih na večjih tekmovanjih. Bilo je še šest srebrnih medalj, zlate pa so osvojili atletinje Britta Bilač, Brigita Bukovec in Helena Javornik ter strelec Rajmond Debevec.

Slovenija kotira na 12. mestu

Odtlej je Slovenija kot samostojna država na tovrstnih tekmovanjih prišla že na 12. mesto med 27 državami po odličjih, skupaj jih je osvojila 195, od tega 49 zlatih, 56 srebrnih in 90 bronastih. V to niso vštete kolajne v nekdanji skupni državi.

Sredozemske igre, ki so v pravi poplavi velikih športnih dogodkov v zadnjem obdobju vse vse bolj potisnjene v ozadje, pa tudi organizacija so na neprimerljivo slabši ravni kot na večini drugih tekmovanj, bodo nato dvajseto izvedbo obeležile leta 2026 v Tarantu v Italiji.

Tudi slovenski športniki pa si želijo, da bi bila 19. izvedba kljub slabemu začetku vendarle boljša, kot je bila tista na prejšnjih SI pred štirimi leti v Kataloniji. Jorgić je tedaj močno pograjal organizacijsko plat tekmovanja. Namizni tenis so igrali v zastareli košarkarski dvorani v Vallsu, enem od številnih lokalnih prizorišč iger, kjer je temperatura v prostoru brez klimatske naprave dosegla tudi več kot 30 stopinj Celzija.

»Nekateri se morajo zamisliti zaradi športnikov. Ne morem drugače, kot da se spomnim izjave gospoda Veselina Vujovića v rokometu, da naš šport vodijo idioti. Videli ste, Francoz je omedlel ... nehumane razmere so, junija igrati v dvorani brez klime, igra se od jutra do večera. Fantje niso mogli zdržati,« je pred štirimi leti povedal Jorgić.

Preberite še:

Komentarji: