So v Pragi porabili vso smolo za letos?

Slovenski slalomisti na divjih vodah z EP z dvema kolajnama in šestim izkupičkom med vsemi

Ljubljana – Z zlato kolajno Petra Kauzerja in bronasto moštva kajakašev je Slovenija zasedla 6. mesto med udeleženkami 19. evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah. V Pragi so bile uspešnejše Nemčija, Češka, Velika Britanija, Avstrija in Francija, s kančkom sreče pa bi se lahko naša dvanajsterica še bolj približala vrhu.

Svetovni prvak med kanuisti Benjamin Savšek se je moral denimo tokrat sprijazniti z 11. mestom, ekipa kajakašic, ki je branila zlato kolajno z lanskega EP v Tacnu, je v enaki zasedbi pristala na 9. mestu, moštvo kanuistov je zdrsnilo z drugega mesta na stari celini na peto. Kar štirim čolnom pa je zmanjkalo le po eno mesto, da bi se uvrstili v veliki finale v svojih kategorijah in dobili še eno priložnost za oplemenitenje iztržka. Direktor Kajakaške zveze Andrej Jelenc je dosežke, ki so zaradi teže Kauzerjevega zlata presegli bero z lanskega domačega EP, vendarle ocenil kot spodbuden začetek mednarodne sezone. Ta se bo nadaljevala 22. t. m. s prvo tekmo svetovnega pokala v Liptovskem Mikulašu, po preizkušnjah v Krakovu in Augsburgu pa bo od 31. avgusta do 2. septembra prišel na vrsto Tacen, ki bo precejšen finančni zalogaj za KZS, podobno kot svetovno prvenstvo v Riu de Janeiru od 26. do 30. septembra.

Tudi vodja programa vrhunskega športa pri KZS Jernej Abramič je kljub slabšim nedeljskim dosežkom Savška, Luke Božiča, Urše Kragelj ter ekip kanuistov in kajakašic od želenih pozitivno ocenil nastope v Pragi. »Po eni strani sem vesel obeh sobotnih kolajn, nekoliko težje pa je komentirati štiri mesta na robu finala. Upam, da smo s tem porabili vso smolo za to sezono in da se bo odslej sreča nasmihala tudi nam,« je ocenil Abramič, dobitnik srebrne kolajne na SP 1987 in bronaste dve leti pozneje, ter poudaril, da je bila proga zelo zahtevna.
 

Dobrodošla sveža kri


»Bila je hitra, a zelo selektivna, ogromno je bilo kazenskih sekund, veliko tudi 'mikroskopskih'. Tudi Beni, Luka in Urša so si prislužili pribitke, ki jih s prostim očesom skoraj ne moreš videti, jih pa razkrije vse bolj dovršena videotehnika. Težko je bilo včasih sprejeti sodniške odločitve, a dotikov vratic nismo mogli zanikati, pa čeprav so bili skorajda zanemarljivi,« je poudaril Abramič, ki drugo leto vodi slovensko reprezentanco. Ta tudi na večni lestvici evropskih prvenstev zaseda šesto mesto z desetimi zlatimi kolajnami – štiri so osvojili posamezniki Simon Hočevar leta 1996, Kauzer 2010 in 2018 ter Savšek 2015 –, osmimi srebrnimi in devetimi bronastimi.

»Menim, da so vsi tekmovalci dobro pripravljeni. Letos jim je morda nekoliko lažje kot lani, ko so sezono začeli s pritiskom domačega EP, zato upam, da se bodo vsi izkazali na petih tekmah svetovnega pokala. Vrhunec bo prišel na vrsto zelo pozno, šele konec septembra, in nekateri se bodo prav gotovo osredotočili na brazilski cilj. Pozitivno je, da sta se v izbrano vrsto uspešno vključila člana bronastega moštva kajakašev Martin Srabotnik in Niko Testen, mladinski evropski prvak pred tremi leti, ki je bil v Pragi prvič na članski tekmi. Verjamem, da zmoreta veliko. Če bosta tudi na svetovnem prvenstvu v moštvu in bosta pokazala, kar znata, bom zadovoljen tudi jaz,« je zagotovil Jernej Abramič.

Komentarji: