Spektakel v Stožicah postregel z rekordi

V slovenskem derbiju zmagal konj Prime MS in voznik Mitja Slavič, ki je po treh drugih mestih osvojil prvi lovorjev venec. Več kot 4000 gledalcev.
Fotografija: Kasaški derbi na hipodromu v Stožicah je pripadel Mitji Slaviču in konju Prime MS. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Kasaški derbi na hipodromu v Stožicah je pripadel Mitji Slaviču in konju Prime MS. FOTO: Matej Družnik

Na ljubljanskem hipodromu Stožice je bil pravi kasaški spektakel. Osrednja prireditev sezone v organizaciji Kasaškega kluba Stožice in Kasaške zveze Slovenije je privabila več kot 4000 gledalcev, ki so lahko v čudovitem vremenu spremljali izjemne kasaške predstave.

V najpomembnejši dirki sezone, 31. slovenskem derbiju, so blesteli favoriti. Zmaga je po zaslugi konja Prime MS odšla v hlev Mitje Slaviča iz Ključarovcev, ki je tako po treh drugih mestih osvojil svoj prvi lovorjev venec, ki ga tradicionalno nadenejo zmagovalcu največje kasaške dirke.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik


Prime MS je ob tem postavil tudi rekord slovenskih derbijev, 2600 metrov dolgo progo je pretekel v kilometrskem času 1:16,9. Le za las je zaostal Marion Mark z Jankom Sagajem, še en kasač iz vasi Ključarovci v Prlekiji, oba pa tekmujeta za Kasaški klub Ljutomer. Tretje mesto je po zaslugi Viktorja Dolinška in kobile Dear Abby ostalo v domačem klub KK Stožice, pokale pa je najboljšim podelil ljubljanski župan Zoran Janković.

Slavič, ki je bil pred dirko izrazit favorit, je po zmagi povedal: »Ko je Janko Sagaj napadel, sem se malce ustrašil, da je znova dnevna forma na derbi dan malce slabša, kar se mi je v preteklosti že zgodilo. Res pa je, da je Marion očitno v zadnjih tednih zelo dvignil formo.« Na četrtem mestu sta derbi končali Ajda Gorenc in Rio Flora, peti pa je bil Palattin z Milanom Žanom.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik


V drugi največji dirki, imenovani Ljubljanska milja, so se pomerili najboljši domači in uvoženi kasači. Zmagal je Maugli in to z novim rekordom slovenskih hipodromov, 1609 metrov dolgo distanco je pretekel v kilometrskem času 1:13,2. Maugli sicer prihaja iz hleva Janka Sagaja in je brat Marion Marka, ki je osvojil drugo mesto v derbiju, a tokrat je za njim sedel Peter Zadel mlajši, ki sicer živi in dela kot kasaški trener na Švedskem.

Po dirki je Zadel dejal, da je v svoji karieri sedel že za skoraj 1000 kasači, a meni, da je Maugli eden izmed dveh ali treh najboljših, kar jih je kadar koli vozil. Drugo in tretje mesto sta osvojila konja iz hleva Zvonka Osterca iz Križevec pri Ljutomeru Krack du Clocher in Take Me Home z voznikoma Vitom Šadlom in Paolom Scamardello.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik


Tretja večja točka sporeda je bila dirka tradicionalne pasme ljutomerski kasač za veliko nagrado Ljubljane, dobil pa jo je ljutomerski predstavnik Fjori s Sašo Seršenom. Pokal za že peto letošnjo zmago je Fjoriju izročil minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Seršen je po dirki povedal, da sta imela s Fjorijem nekaj smole na štartu, saj sta na kratko zagalopirala, a da je kasneje znova pokazal odlično predstavo.

Ljubljanski kasaški spektakel z devetimi dirkami sporeda in poni dirko, ki jo je dobil desetletni Vid Gorenc s svojo kobilco Srečko, je privabil več tisoč glavo množico gledalcev. Ti bodo v prestolnici lahko znova na svoj račun prišli 17. oktobra, ko se bo odvila še ena rejska dirka Jesenski kriterij.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik

 

Preberite še:

Komentarji: