V Jerezu prva zmaga mladega Francoza

Fabio Quartararo je uvodni slavljenec sezone elitnega razreda v motoGP, svetovni prvak Marc Marquez pa je predčasno končal dirko s poškodovano roko.
Fotografija: Fabio Quartararo je zmago označil za najsrečnejši trenutek doslej v življenju. FOTO: Javier Soriano/AFP
Odpri galerijo
Fabio Quartararo je zmago označil za najsrečnejši trenutek doslej v življenju. FOTO: Javier Soriano/AFP

Pandemija novega koronavirusa je na glavo obrnila tudi športni svet. Motociklisti v elitnem razredu svetovnega prvenstva motoGP so tako šele danes, v drugi polovici julija, odpeljali prvo dirko sezone. Svetovni prvak Marc Marquez in izzivalci so se pomerili na dirki v španskem Jerezu, elitni razred se je začel ob 14. uri. Dirka v Jerezu je za dirkače v najmočnejšem razredu sploh prva v tej čudni sezoni. V nižjih razredih so sicer marca v Katarju že izvedli eno dirko. Prvi osmoljenec španske preizkušnje je bil Britanec Cal Crutchlow, ki je imel šesti kvalifikacijski čas, a je ob padcu na ogrevanju za dirko doživel pretres možganov in si poškodoval vrat, uvodni junak je 21-letni Francoz Fabio Quartararo.

 

Za štiri mesece se je vse ustavilo, po številnih prilagoditvah, usklajevanjih in iskanju najboljših kompromisov pa so za nov začetek določili španski Jerez. Ta bo tudi gostitelj naslednje dirke čez teden dni, kar pa v tej sezoni v motošportih in tudi v formuli 1 ni več nič nenavadnega. Poleg Jereza bodo po dvakrat vozili še v Spielbergu, Misanu in Aragonu.


 

Predčasni konec za Marca Marqueza in Valentina Rossija


Novinec v elitnem razredu je Alex Marquez, mlajši brat svetovnega prvaka je pred to sezono okrepil tovarniško ekipo Honde in bo prvič neposreden tekmec starejšemu bratu. Starejši Marquez je seveda prvi favorit sezone, imel pa bo številne izzivalce. Tudi Yamahinega veterana Valentina Rossija, ki bo zadnjič vozil za tovarniško ekipo, Marquez pa bo skušal ujeti njegovih devet naslovov svetovnega prvaka. V sobotnih kvalifikacijah si je »pole position« privozil Quartararo, nato pa je bil tudi na tekmi brezhiben in se zasluženo veselil svoje prve zmage doslej Toda slednji je že prav kmalu storil napako, odneslo ga je v pesek, padcu se je izognil, a je obenem zdrsnil z vodilnega mesta v drugo polovico karavane. V nadaljevanju pa ni obupal, v slogu pravega šampiona se je vrnil v konkurenčen boj za stopničke, pri tem tudi pretiraval in v vsej neučakanosti storil še drugo napako in grdo padel. Razočarana pa je bila tudi armada privržencev italijanskega zvezdnika Rossija, saj je prav tako predčasno končal dirko.



Karavana bo po današnji dirki ostala v Jerezu, kjer bo naslednji teden še dirka za VN Andaluzije. Sledi tradicionalna postaja v Brnu 9. avgusta, poleti pa bodo vozili še v Avstriji na Spielbergu 16. in 23. avgusta.



Podobno kot Marc Marquez je tudi Valentino Rossi predčasno končal dirko. FOTO: Javier Soriano/AFP
Podobno kot Marc Marquez je tudi Valentino Rossi predčasno končal dirko. FOTO: Javier Soriano/AFP

Preberite še:

Komentarji: