Stara zgodba: Teja v finalu, Tjaša za las brez

Slovenska gimnastična reprezentanca ves dan trepetala, na koncu Belakova v kvalifikacijah preskoka sedma.
Fotografija: Teja Belak je ob preskoku nastopila tudi na dvovišinski bradlji in gredi, ker se je Slovenija v kvalifikacijah predstavila z ekipo. FOTO AP
Odpri galerijo
Teja Belak je ob preskoku nastopila tudi na dvovišinski bradlji in gredi, ker se je Slovenija v kvalifikacijah predstavila z ekipo. FOTO AP

Glasgow – Težaven je bil današnji dan za slovensko žensko gimnastično reprezentanco na evropskem prvenstvu v Glasgowu. Nastopila je namreč že v prvi od skupno štirih kvalifikacijskih skupin, ker glavni adutinji Teja Belak in Tjaša Kysselef na preskoku nista opravili, kot sta želeli, pa se je nato začelo mučno čakanje, ali bo dovolj za finale ali ne. Odgovor je bil znan šele pozno zvečer, in sicer polovično zadovoljiv.

Nastop na začetku celodnevnih kvalifikacij nikdar ni optimalna možnost, najprej že zaradi tega, ker so sodnice (in tudi sodniki pri moških) bolj stroge, kriteriji ponavadi nato prek dneva padajo, še posebej pa je uvodna skupina neugodna, če telovadci dosežejo mejno oceno in lahko le deset ur čakajo, kakšno usodo jim bodo namenili tekmeci. To se je Slovencem zgodilo že večkrat, nazadnje torej danes, ko sta se Belakova in Kysselefova kvalifikacij lotili z zavedanjem, da je finale dosegljiv, vendar pa nista pokazali maksimuma. Prva je imela povprečje ocen 13,816 (prvi skok 13,700, drugi 13,933), druga 13,699 (13,766; 13,633).

»Ne Teja ne Tjaša preskoka nista opravili idealno. Teja je pri prvem ob doskoku počepnila, za kar je bil odbitek zelo velik, Tjaši pa se je podobna napaka, le v malo manjši meri, pripetila pri drugem skoku. Zadovoljen sem s tem, da sta obe pristali na nogah, je pa dejstvo, da predvsem Teja ob popolni izvedbi ne bi prav nič trepetala, saj bi bilo to v vsakem primeru dovolj za finale,« je ocenil selektor Andrej Mavrič. Belakova je sicer že po treningih tarnala nad tem, da ima zaradi pretrde deske težave s prvim skokom, kar se je nato potrdilo tudi na tekmi, morda je bila še bolj razočarana Kysselefova, saj je pričakovala več, višjo oceno.
 

Zmanjkala desetinka točke


Slovenki sta sicer po prvi skupini zasedali prvi dve mesti, enako po drugi, v tretji ju je prehitela le Nizozemka Tisha Volleman, a dejstvo je bilo, da je v zadnji najboljših osem ekip z zadnjega prvenstva, torej zares široka paleta najboljših evropskih telovadk. Mavrič je takoj po nastopu svoje varovanke odpeljal v mesto, da so vsi skupaj malce odmislili celotno dogajanje, v dvorano pa so se nato vrnili zvečer in si ogledali razplet. Bilo je napeto, na koncu pa se je ponovila že videna zgodba, Kysselefovo je prav zadnja tekmovalka potisnila na 9. mesto, Belakova pa si je na 7. mestu zagotovila finale. »Da, spet ista zgodba … Saj načeloma moramo biti zadovoljni, da imamo finalistko, a Tjaša je vendarle spet nesrečno obstala v kvalifikacijah,« je črto potegnil Mavrič. Za finale na preskoku je bilo dovolj 13,799, zmanjkala je torej desetinka točke.

Slovenke niso nastopile samo na preskoku, Belakova je tekmovala še na bradlji (11,733) in gredi (12,600), Kysselefova na bradlji (10,000) in parterju (11,266), Adela Šajn na gredi (12,433) in parterju (11,000), Lucija Hribar pa na vseh orodjih (bradlja 11,733, gred 8,900, parter 11,966, preskok z le enim skokom 13,300). Ekipno je naša reprezentanca zasedla 17. mesto, a tu visokih pričakovanj tako ali tako ni bilo.

Komentarji: