Teja Belak zasenčila tekmice na finalu v Mersinu

Slovenska telovadka Teja Belak je zmagala na preskoku na finalni tekmi svetovnega pokala v sezoni 2022.
Fotografija: Tekma svetovnega pokala v športni gimnastiki. Slovenska tekmovalka Teja Belak na preskoku osvojila drugo mesto. V Kopru, 1.6.2019. [avtor:Pivk Mavric] Foto Mavric Pivk/delo Pivk Mavric
Odpri galerijo
Tekma svetovnega pokala v športni gimnastiki. Slovenska tekmovalka Teja Belak na preskoku osvojila drugo mesto. V Kopru, 1.6.2019. [avtor:Pivk Mavric] Foto Mavric Pivk/delo Pivk Mavric

V turškem Mersinu je morala Teja Belak med osmerico finalistk prva na orodje, takoj pa je pokazala, da jo bo težko sklatiti z vrha. Na koncu je zanesljivo zmagala z veliko prednostjo pred zasledovalkami in s povprečjem 13,875 točke. Ljubljančanka je odlično prikazala oba skoka in za lepo predstavo prejela oceno 13,875. Srebrna je bila domačinka Bilge Tarhan (13,000), ki je za 28-letno Slovenko zaostala skoraj točko, bronasta pa Hrvatica Tijana Korent (12,875).

Belakova, ki je na minulem svetovnem pokalu v Sombotelu osvojila srebrno kolajno, vendar s padcem, si je za turško postojanko želela zlasti prvi, težji skok, prikazati, kot zna. Ta ji je dobro uspel že v petkovih kvalifikacijah, danes pa je dobro formo pred bližnjim svetovnim prvenstvom v Liverpoolu le še potrdila.

»Zelo, zelo sem zadovoljna z današnjima skokoma. Že v kvalifikacijah sta bila super, danes pa mi ju je uspelo prikazati še boljše,« se je po nastopu smejalo Belakovi. »Končno sem pokazala to, kar bi lahko že na marsikateri tekmi prej, pa se mi nikoli ni izšlo. Na avgustovskem evropskem prvenstvu, na primer, sem bila še boljše pripravljena, pa sem imela smolo z nesrečnim padcem. Očitno se ti res mora vse poklopiti,« je za STA iz Turčije še sporočila junakinja slovenskega tabora.

Še v boljši formi kot pred rojstvom sina

To je obenem za Belakovo prva zmaga po letu 2020, ko si je vzela tekmovalni premor zaradi materinstva. Poleg nedeljske zmage na finalu ji je pripadel tudi pokal za zmago v skupnem seštevku sezone 2022. Zdaj jo čaka še vrhunec leta.

»Vsekakor bom šla po tem vikendu lahko bolj sporočeno na svetovno prvenstvo. Sama zmaga se mi niti ne zdi nič posebnega, bolj pomembno mi je to, da sem se tako hitro po porodu vrnila v svetovni vrh. Zbrala sem že kar nekaj stopničk, forma je pa še boljša, kot sem jo imela pred rojstvom sina,« je v smehu dejala Belakova.

Nikolaj Božič si je na parterju skozi kvalifikacije drugič v karieri na tekmovanju najvišje ravni pritelovadil finale. V nedeljo je prikazal dobro sestavo in z oceno 13,650 točke zasedel sedmo mesto. Zmagal je Kazahstanec Dmitrij Patanin (14,550). Zala Trtnik je prav tako v finalu dvovišinske bradlje, svojem prvem na tekmah najvišje ravni, z oceno 12,700 zasedla sedmo mesto. Zmagala je Romunka Ana Barbosu (13,600).

Komaj 16-letna telovadka je nastopila tudi v finalu gredi, kjer je bila po napaki z 10,700 osma. Dve mesti višje je v finalu gredi pristala njena reprezentančna kolegica Lucija Hribar (11,900). Tudi na tem orodju je zmagala Romunka ​Barbosujeva (13,950). Hribarjeva je nastopila med najboljšo osmerico tudi na parterju, kjer je z 11,700 točke zasedla osmo mesto. Še tretjo zmago dneva je osvojila vsestranska Ana Barbosu iz Romunije (12,900).

Finale sezone svetovnih izzivov v Mersinu je bil za večino generalka pred vrhuncem leta, svetovnim prvenstvom, ki bo od 29. oktobra do 6. novembra.

Preberite še:

Komentarji: