Telovadci na prizorišču EP v Mersinu

V Turčiji bo med 9. in 13. decembrom EP v športni gimnastiki, glavni slovenski adut bo Sašo Bertoncelj.
Fotografija: Glavni cilj Saše Bertonclja je osvojitev nove medalje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Glavni cilj Saše Bertonclja je osvojitev nove medalje. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenska članska in mladinska reprezentanca v športni gimnastiki sta v dveh etapah že prispeli na prizorišče evropskega prvenstva, ki bo prihodnji teden v turškem Mersinu.

Gre za prvo veliko gimnastično tekmo v koronski sezoni, prvi slovenski adut pa bo tudi tokrat Sašo Bertoncelj, ki bo na konju z ročaji lovil novo kolajno. Poleg njega bo slovensko vrsto med člani zastopal le še Rok Klavora na parterju, ki je to sezono oktobra na edinem svetovnem pokalu po prekinitvi zaradi novega koronavirusa, svetovnem izzivu v Sombotelu zmagal.

To je bila za 32-letnega Ljubljančana po Mariboru 2011, Ljubljani 2016 in Cottbusu 2017 četrta zmaga na tekmah svetovnega pokala, s katero je potrdil, da je v koronski sezoni dobro pripravljen.

Oba članska reprezentanta sta se na prvenstvo skupaj s trenerjema Sebastijanom Piletičem in Dejanom Jovanovićem po negativnih testih na covid-19 odpravila v sredo, kar je nekoliko prej kot običajno. Mladinska vrsta pa na prizorišču trenira že dober teden.

»Ker je pred 14 dnevi vlada zaostrila pogoje v boju proti koronavirusu in prepovedala treninge mladincem, so se ti na evropsko prvenstvo sprva pripravljali doma s pomočjo treningov on-line, kar seveda ne gre pri gimnastiki, kjer so ključna orodja. Zato smo jim organizirali priprave v Mersinu, kjer lahko normalno trenirajo. Mi smo imeli tu v Ljubljani 1000 kvadratnih metrov veliko dvorano prazno, ker mladinci zaradi vladnega odloka niso smeli trenirati in se pripravljati na evropsko prvenstvo, v Mersinu pa imajo odlične pogoje za vadbo,« je pred odhodom v Turčijo pojasnil Piletič.


Bertoncelj meri na kolajno, Klavora želi v finale


Kot glavni cilj prvenstva stare celine, kjer je vrsta držav zaradi koronskih omejitev že odpovedala nastop, je za Bertonclja izpostavil kolajno, za Klavoro pa finale. »Oba sta res dobro pripravljena pričakala prvenstvo. Že če bi šlo za normalne razmere in ne bi bilo pandemije, bi rekel, da sta v dobri formi, nekako bolj mirno sta vadila in se pripravljala na tekmo.«

Dobro formo je potrdil tudi Bertoncelj. »Seveda imam možnosti za kolajno, a gremo korak za korakom. V vsakem primeru bo treba narediti dve dobri sestavi. Pripravljen sem zelo dobro, za nas, peščico izbrancev, je bila ena redkih dobrih stvari koronske pandemije to, da smo lahko trenirali umirjeno, brez motenj. Ker smo smeli. Za druge je bilo slabo, to mi je jasno,« je dejal najboljši slovenski telovadec.

Mersin je bil leta 2013 tudi prireditelj sredozemskih iger, na katerih je Bertoncelj osvojil zlato na konju z ročaji.


Moškemu EP bo sledilo še žensko EP


Moškemu EP, ki bo od 9. do 13. decembra, bo nato na istem prizorišču, kjer sta na lanski tekmi svetovnega pokala zmagala tako Teja Belak na preskoku kot Bertoncelj na konju z ročaji, sledilo še EP v ženski športni gimnastiki.

A tokrat bo EP minilo brez večkratne finalistke Belakove. Dolga leta najboljša slovenska telovadka je namreč potrdila, da s partnerjem, nekdanjim reprezentantom Žigo Šilcem pričakujeta naraščaj.

Preberite še:

Komentarji: