Tina Trstenjak evropska prvakinja, bron za Andrejo Leški

Izjemen dan sijajnih slovenskih judoistk z dvema kolajnama na evropskem prvenstvu v Lizboni.
Fotografija: Tina Trstenjak (desno) je bila danes razred zase v Lizboni. FOTO: Carlos Ferreira
Odpri galerijo
Tina Trstenjak (desno) je bila danes razred zase v Lizboni. FOTO: Carlos Ferreira

V slovenskem judoističnem taboru se drugi dan evropskega prvenstva v Lizboni veselijo kar dveh kolajn. Tina Trstenjak se je v kategoriji do 63 kilogramov ovenčala z zlato lovoriko, njen uspeh pa je z bronasto kolajno dopolnila Andreja Leški.

Trstenjakova, ki jo je z roba tatamija vodila Petra Nareks, od doma pa Marjan Fabjan, je na poti do novega naslova evropske prvakinje po vrsti premagala Madžarko Brigitto Varga (z iponom), Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach (z iponom), Nizozemko Sanne Vermeer (z iponom) in v zaključnem dvoboju še Rusinjo Darjo Davidovo (z vazarijem).

Celjska šampionka si je tako izbojevala že svoje tretje zlato odličje na prvenstvih stare celine po Kazanu 2016 in Varšavi 2017, skupno pa je to že njena sedma žlahtna kovina na tem tekmovanju. »Danes sem se počutila odlično, tako fizično kot tudi mentalno. Že od prve borbe sem se dobro borila. Glede na to, da je običajno moja prva borba precej slaba, je bila tokrat kar dobra in potem se je vse samo še stopnjevalo. Tudi v finalu z Davidovo. Sva stari znanki. Morda me je danes malo presenetila njena moč, sicer pa sem se nanjo dobro pripravila. S tretjim naslovom prvakinje sem dosegla nov mejnik. Moram pa povedati, da tukaj z izidom nisem bila obremenjena. Potrebovala sem tekmo, rezultat pa je na koncu prišel sam od sebe,« je po novem velikem uspehu povedala Trstenjakova.


Leškijeva prvič na zmagovalnem odru na članskem EP


Slovesne razglasitve se je v kategoriji do 63 kilogramov udeležila tudi Andreja Leški, ki si je po zmagah nad Srbkinjo Anjo Obradović (z vazarijem), Italijanko Mario Centracchio (z iponom) in Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach (z iponom) ter porazu z Rusinjo Darjo Davidovo (z vazarijem) izbojevala bronasto kolajno. To je njeno prvo odličje na tem tekmovanju v članski konkurenci.

»Kot prvi dve nosilki bi se lahko s Tino srečali v finalu, to bi bilo res fenomenalno in napisali bi še eno zgodovinsko zgodbo. Do tega žal ni prišlo, v polfinalu sem naredila napako, ki me je stala finala. Na srečo sem se potem izkazala v borbi za tretje mesto in končno posegla po kolajni na članskih evropskih prvenstvih, ki sem si jo že tako dolgo želela,« je dejala 24-letna Koprčanka.

Andreja Leški (desno) si je priborila svojo prvo kolajno na članskih evropskih prvenstvih. FOTO: Carlos Ferreira
Andreja Leški (desno) si je priborila svojo prvo kolajno na članskih evropskih prvenstvih. FOTO: Carlos Ferreira


Pogačnikova še upa na OI v Tokiu


Anka Pogačnik (do 70 kg) je po zmagi nad Avstrijko Michaelo Polleres (z iponom) ter porazih z Nizozemko Sanne Van Dijke (z iponom) in Rusinjo Madino Tajmazovo (z vazarijem) zasedla sedmo mesto. »Moje upanje za udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu ostaja. Šla bom še na vsa tekmovanja, ki so pred nami. Upam, da si bom pridobila čim več kvalifikacijskih točk in bom korak bližje k izpolnitvi velike želje,« je omenila Pogačnikova.

Martin Hojak (do 73 kg) je moral v svojem prvem dvoboju z iponom priznati premoč domačemu reprezentantu Joau Fernandu, Alen Vučina (do 81 kg) pa je prav tako z iponom klonil pred Avstrijcem Shamilom Borchashvilijem.

Jutri bodo od slovenskih judoistov na blazine stopili še Patricija Brolih (do 78 kg), Narsej Lackovič (do 90 kg), Vito Dragič in Enej Marinič (oba nad 100 kg).

Preberite še:

Komentarji: