Tjaša in Rok bi se končno rada pridružila Teji in Sašu

V Glasgowu na gimnastičnem evropskem prvenstvu najprej ženske, nato še moški.
Fotografija: Tjaša Kysselef je v tej sezoni pokazala največ stanovitnosti med slovenskimi telovadci. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Tjaša Kysselef je v tej sezoni pokazala največ stanovitnosti med slovenskimi telovadci. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Kar sedem evropskih prvenstev se bo na dveh prizoriščih zvrstilo v prvih dveh tednih avgusta (od 2. do 12.), saj se bodo v Berlinu za kolajne borili atleti, v Glasgowu pa tekmovalci v vodnih športih, telovadci, kolesarji, veslači, triatlonci in golfisti. Med prvimi bodo na sceno stopile telovadke, ki jih kvalifikacije čakajo že uvodni dan vseevropskega tekmovanja.

V slovenski gimnastični reprezentanci ne skrivajo nezadovoljstva nad tem projektom, saj jim je povsem porušil koledar. Evropska prvenstva imajo sicer spomladi, nato jeseni še svetovnega (izjema je leto olimpijskih iger), zdaj bo vse precej bolj zgoščeno, za nameček se že letos začenja nova sezona svetovnega pokala, Cottbus bo konec novembra kot prvi štel za lestvico, prek katere se bo odslej tudi mogoče uvrstiti na OI. Poleg tega, da jim terminsko ne ustreza, pa tudi ne vidijo posebnega smisla v skupnem EP, pri čemer bo eno tako ali tako lokacijsko ločeno. »Na znam si predstavljati, kako naj bi bilo vse skupaj videti, ali bomo občutili tudi druge športe. Mislim, da bomo vsak zase. Vse skupaj je bolj prisiljeno, verjetno bo to skupno tekmovanje tudi prvič in zadnjič. Nas so prisilili v termin, v katerem so sicer imeli svoja velika tekmovanja plavalci in atleti,« je na včerajšnji novinarski konferenci razmišljal selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič.

Tekmovalci iz teh različnih panog ne bodo živeli nekje skupaj, nimajo skupnih prizorišč, ne bo skupnega uradnega odprtja … Ne nazadnje je tudi gimnastično EP razdeljeno na dva dela, najprej od 2. do 5. avgusta za ženske, od 9. do 12. pa za moške. V članski konkurenci bo Slovenijo zastopala šesterica, Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn, Lucija Hribar ter Sašo Bertoncelj in Rok Klavora, po najbolj optimističnem scenariju so dosegljivi štirje finali, tu je potem vedno vse mogoče, v gimnastiki še posebej, a kolajn prav posebej naši telovadci vendarle ne želijo omenjati.
 

Za ženske vrhunec sezone


»Teja in Tjaša imata na preskoku realne možnosti za preboj med osmerico. Teji, ki ima nekoliko višjo izhodiščno oceno, je to že nekajkrat uspelo, Tjaša pa zadnji dve leti dokazuje, da je vedno bolj stanovitna, in mislim, da lahko po dveh 9. mestih končno pride tudi v finale. Evropsko prvenstvo bo sicer za nas glavna letošnja tekma, čeprav nas čaka še SP, saj smo na stari celini bolj konkurenčni in lahko merimo na dober rezultat,« napoveduje Andrej Mavrič, selektor ženske reprezentance, ki se bo v Glasgow, kjer je bilo pred tremi leti že SP, odpravil v nedeljo, v četrtek nato telovadke čakajo kvalifikacije. Slovenija se bo sicer predstavila tudi na ekipni tekmi, a tu cilji niso visoki.

V moškem delu je prednostna lestvica nekoliko drugačna, saj bosta od EP pomembnejša SP in tudi Cottbus, seveda pa to ne pomeni, da Bertoncelj in Klavora ne bosta imela visokih ciljev. Oba bosta merila na finale, še posebej srčno si ga bo želel Klavora, saj se je moral doslej že trikrat na parterju sprijazniti z mestom rezerve. Potem ko je domačo tekmo izpustil zaradi težav s hrbtom, je na sredozemskih igrah osvojil bron, ki ga ni pričakoval, kar mu je precej dvignilo motivacijo. Bertoncelj je na drugi strani na EP skorajda reden finalist na konju z ročaji, ima tudi dve kolajni, a za njim je precej mešana sezona, v kateri ni ravno blestel. »Pri meni skrivnosti ni, finale je osnovni cilj, če se ne bi čutil sposobnega za to, sploh ne bi potoval na Škotsko. Potem pa seveda sledi boj za kolajno …« pravi najuspešnejši slovenski telovadec zdajšnjega rodu.

Komentarji: