Tokio s podkupninami do olimpijskih iger?

Denar tudi na račun neprofitne organizacije predsednika organizacijskega odbora Jošira Morija.
Fotografija: V nečedne posle naj bi bil vpleten celo predsednik organizacijskega odbora OI Joširo Mori. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V nečedne posle naj bi bil vpleten celo predsednik organizacijskega odbora OI Joširo Mori. FOTO: AFP

Na pomolu je afera, v katero naj bi bil vpleten organizacijski odbor olimpijskih iger v Tokiu, potem ko je vplivni japonski poslovnež Harujuki Takahaši priznal, da je prejel več milijonov evrov za pomoč tokijski kandidaturi.

Takahaši, nekdanji direktor oglaševalske agencije Dentsu, je po ugotovitvah agencije Reuters od odbora, ki se je zavzemal za pridobitev OI 2020, prejel okrog sedem milijonov evrov, s katerimi je plačeval podporo ključnih ljudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju. Eden izmed njih je Lamine Diack, ki ga francosko tožilstvo že od prej bremeni jemanja podkupnin in povezanosti z dopingom.

Takahaši je povedal, da je Diacku dajal darila, med drugim kamero in uro. Bil je največji samostojni prejemnik denarja iz tokijske kandidature, ki so jo v glavni meri financirala japonska podjetja. Za svoje zasluge je bil kasneje nagrajen s članstvom v organizacijskem odboru Tokia 2020.
 

»​​Na obisk ne prideš praznih rok«


Priznal je, da je prejel denar, ni pa natančno pojasnil, za kaj vse ga je porabil. Pri tem je zanikal, da je storil kar koli nezakonitega. Dejal je, da je bilo povsem normalno dajanje majhnih darilc za ohranitev dobrih odnosov z ljudmi, kakršen je Diack. »Ko koga obiščeš, je povsem običajno, da ne prideš praznih rok,« je izjavil Takahaši.

Lamine Diack je najvplivnejši afriški član Moka. FOTO: Reuters
Lamine Diack je najvplivnejši afriški član Moka. FOTO: Reuters


Bančni izpiski so pokazali, da je organizacijski odbor Seiku plačal 40.000 evrov za nakup ur. »Dobre ure« so potem delili na raznih zabavah, je povedal vir iz odbora.

»Dan pred glasovanjem o dodelitvi OI je leta 2013 Diack na srečanju afriških članov Moka povedal, da bo podprl Tokio na podlagi kakovosti kandidature, ni jim pa vsiljeval svojega mnenja ali jim narekoval, kako naj glasujejo,« je pojasnil odvetnik senegalskega funkcionarja.
 

​Vpleten celo Mori?


Izkazalo se je tudi, da je tokijska kandidatura plačala 1,2 milijona evrov majhni neprofitni organizaciji, ki jo vodi nekdanji japonski premier Joširo Mori, zdaj predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020.

OI v Tokiu so preložili za leto dni. FOTO: Reuters
OI v Tokiu so preložili za leto dni. FOTO: Reuters


O spornih nakazilih je najprej poročala japonska revija Facta.

Francosko tožilstvo še ni zaslišalo nikogar o nakazilih. Bančne izpiske mu je posredovala japonska vlada v sklopu preiskave, ali je kandidacijski odbor Tokio 2020 nakazal 2,1 milijona evrov singapurskemu posredniku, ki naj bi zagotovil Diackovo podporo japonski kandidaturi. Diack, 86-letni nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF), zanika vse očitke. Francozi preiskujejo tudi njegovega sina Papo Massato Diacka, ki naj bi prejel večino denarja iz Singapurja in ga potem posredoval očetu. Tudi on trdi, da ni storil nič nezakonitega.
 

Človek z zvezami


Mori se ni odzval na vprašanja Reutersa. Predstavnik njegove neprofitne organizacije pojasnjuje, da je bil denar namenjen analizi informacij. Nobumoto Higuči, generalni sekretar olimpijske kandidature, je povedal, da je Takahaši prejel provizijo od pogodb, ki jih je sklenil s sponzorji. »On je človek z zvezami, ki razume poslovni svet. Takšnega potrebuješ.« Mednarodni olimpijski komite je sporočil, da nima podatkov o nakazilih in darilih svojim članom.

Uro, ki odšteva dneve do začetka OI, so morali ponovno nastaviti. FOTO: AFP
Uro, ki odšteva dneve do začetka OI, so morali ponovno nastaviti. FOTO: AFP


Olimpijske igre v Tokiu so bile zaradi epidemije koronavirusa preložene za leto dni in se bodo začele 23. julija 2021. Japonske davkoplačevalce so stale že več kot 12 milijard evrov. Preložitev je močno prizadela sponzorje, ki so do lanskega junija plačali rekordne tri milijarde evrov. Mori in Takahaši sta bila osrednja moža tokijske kandidature. Ta se je začela leta 2011 in postala nacionalna prioriteta pod premierom Šinzom Abejem. Mori, predsednik vlade v letih 2000 in 2001, se je javno hvalil, kako je uspešno lobiral pri enem ključnih članov Moka.
 

Diack v hišnem priporu zaradi dopinga


Diack je bil obtožen jemanja podkupnin tudi pri dodelitvi OI 2016 Riu de Janeiru. V Franciji je v hišnem priporu zaradi svoje vloge v dopinški aferi iz leta 2015, ko je bil predsednik IAAF. Njegov odvetnik trdi, da ni prejel nobenega denarja za igre v Riu ali Tokiu.

Preiskava vključuje tudi Cunekazuja Takedo, šefa tokijske kandidature, ki naj bi odobril nakazilo singapurskemu posredniku. Takeda, ki je lani zapustil tako japonski kot mednarodni olimpijski komite, zanika očitke in pravi, da so bila vsa nakazila legitimna sredstva lobiranja.

Preberite še:

Komentarji: