V končnicah nizov strle Izrael

Slovenske odbojkarice so kvalifikacije za evropsko prvenstvo začele z zmago.
Fotografija: Iza Mlakar je bila s 17 točkami najučinkovitejša na parketu. Foto Aleš Oblak/OZS
Odpri galerijo
Iza Mlakar je bila s 17 točkami najučinkovitejša na parketu. Foto Aleš Oblak/OZS

Slovenske odbojkarice so z uvodno domačo zmago v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na EP 2019 proti neposrednim tekmicam za (vsaj) drugo mesto v skupini A Izraelkam storile nujen korak na poti k drugi uvrstitvi med elito stare celine. Tekmicam niso oddale niti niza, za nameček so največ mišic pokazale, ko je bilo najbolj potrebno – v končnicah nizov.
Bil je to dvoboj na papirju izenačenih zasedb, za kateri je bilo vnaprej težko napovedati, katera je boljša, čeravno sta jakostni lestvici v vlogo rahlih favoritinj postavljali Izraelke – na evropski so zgolj dve mesti višje od Slovenk.

Za nameček sta se v internem obračunu udarila tudi trofejna Italijana na selektorskih stolčkih – Alessandro Chiappini in pri gostjah Giuseppe Cuccarini, ki je že vodil evropske klubske velikane (Eczacibasi Istanbul, Modena, Lokomotiv Baku, Chemik Police).
 

Jedro reprezentance z lanskega SP do 23 let


V začetni postavi gostiteljic so bila povečini dekleta, ki so nosila največje breme že na lanskem srebrnem SP do 23 let, ob odsotnosti Lane Ščuka pa je bila celotna zunanja napadalska vrsta sestavljena iz igralk Nove KBM Branik – sprejemalki sta bili Anita Sobočan in Ana Marija Vovk, korektorka Iza Mlakar. Uvod ni bil spodbuden, gostje so hitro vodile z 10:6, vendar pa so Chiappinijeve izbranke še pravočasno strnile vrste in najprej z blokom Tine Grudina izenačile, nato pa še z asom Sobočanove prešle v vodstvo, ki so ga zadržale do konca niza.

V preostalih dveh se je lomilo šele globoko v končnici, drugi niz je pod streho spravila Grudina, tretjega pa z blokom ena od le treh legionark v kadru Saša Planinšec. Medtem ko se je pri Izraelu kot običajno izkazala 35-letna sprejemalka Anna Velikiy, nekdanja soigralka Tine Lipicer Samec pri Prostejovu, pa je Cuccarini pogrešal prispevek 188 cm visoke Vitalie Marmen, ki je bila v napadu zgolj 6-odstotno (!) uspešna. Slovenke že v nedeljo čaka gostovanje pri odpisani Islandiji, ki je sinoči osvojila le 22 točk na gostovanju v Belgiji, prvi niz se je končal z neverjetnih 25:4.

»Pomembna zmaga in še brez izgubljenega niza za povrhu! Igra ni bila takšna, kot bi si jo želele, toda na koncu so pomembne točke. Napake, ki smo jih delale, bomo skušale odpraviti do Islandije, zmaga pa nam daje zagon in pogum za naprej, korak bliže smo preboju na EP,« je strnila vtise ena najboljših na parketu Tina Grudina. 
 

Komentarji: