V Minsku dan D za Tjašo Ristić

Našo reprezentantko v karateju čakata tekma in posebna vloga na sklepni slovesnosti, pred Tejo Belak in Adelo Šajn, ki se dan po kvalifikacijah ni dobro počutila, pa je izziv finalnega nastopa v gimnastiki.
Fotografija: Tjaša Ristić bo zadnji evropskih iger najprej tekmovala, nato pa nosila slovensko zastavo na sklepni slovesnosti. FOTO Dejan Javornik
Odpri galerijo
Tjaša Ristić bo zadnji evropskih iger najprej tekmovala, nato pa nosila slovensko zastavo na sklepni slovesnosti. FOTO Dejan Javornik

Približuje se konec drugih evropskih iger. Po tistih prvih pred štirimi leti v Bakuju jih je tokrat priredil Minsk, naslednje bodo čez štiri leta v Krakovu na jugu Poljske. Letošnjih pa bo uradno konec jutri na sklepni slovesnosti Dinamovega štadiona v osrčju mesta, prireditelji napovedujejo podoben spektakel kot ob uvodu, ko je množici spregovoril tudi Slovenec Janez Kocijančič, sicer predsednik Evropskega olimpijskega komiteja. 

Na nekaterih prizoriščih se je v Minsku zbralo lepo število gledalcev, omenjeni štadion so tako kot ob prvi slovesnosti napolnili tudi ob včerajšnjem finalnem večeru atletskega sporeda, ko se je ekipne zmage veselila Ukrajina pred domačo Belorusijo. Slovenski atleti so bili takrat že doma, tako kot tudi večina drugih naših športnikov. Tako na to soboto, predzadnji dan iger, nikogar med aduti iz Slovenije ni bilo na tekmovališčih evropskih iger, jutri pa čakajo še zadnje obveznosti Tjašo Risitć v karateju ter Tejo Belak ter Adelo Šajn v gimnastiki. Pri slednji počutje dan po četrtkovem kvalifikacijskem nastopu, ko je bila 5. v parterju, zaradi želodčnih težav ni bilo brezhibno, potrebovala je zdravniško pomoč, a zdaj je nared, zato bo lahko uživala v velikem finalu Arene Minsk.

Ta vedno znova vrača spomine tako na spektakularno svetovno prvenstvo v hokeju 2014 kot tudi dve leti pozneje podvig slovenskih hokejistov na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. A tokrat smo se prepričali, da je ta dvorana imenitno prizorišče tudi za gimnastiko, podobno kot hokej zelo priljubljeno panogo v beloruskem prostoru. Zato bi bilo lepo. ko bi za konec uživali vsaj dve slovenski reprezentantki, omenjeni Belakova in Šajnova, potem ko se je Tjaša Kysselef navzlic lepemu nastopu na preskoku poslovila po kvalifikacijskem nastopu. "Uničila" so jo pravila evropskih iger, ki se v primerjavi s tistimi na prvenstvih stare celine razlikujejo po tem, da lahko v eni disciplini nastopi po en predstavnik države. Pred njo pa je bila Belakova 4. in si tako kot najboljša Slovenka v disciplini priborila vizum finala.  

Posebna nedelja pa bo to tudi za evropsko prvakinjo v karateju Tjašo Ristić. Novega visokega cilja se bo lotila v drugi največji dvorani mesta, Čižovka, kjer so bila v uvodnih dneh iger judoistična tekmovanja, na teh pa se je slovenski tabor razveselil zlate kolajne Klare Apotekar in bronaste Maruše Štangar. Toda Ristićeva ne bo imela le tekmovalnih obveznosti, na sklepni slovesnosti bo namreč zvečer v mimohodu reprezentanc vihtela slovensko trobojnico. 

Preberite še:

Komentarji: