V Monte Carlu dobri nastopi slovenskih atletinj in svetovni rekord

Neja Filipič in Maja Mihalinec na mitingu diamantne lige v Monaku peti, Anita Horvat sedma.
Fotografija: Neja Filipič je v monaški kneževini poletela do petega mesta. FOTO: Valery Hache/Reuters
Odpri galerijo
Neja Filipič je v monaški kneževini poletela do petega mesta. FOTO: Valery Hache/Reuters

Ljubljana – Na mitingu diamantne lige v Monte Carlu sta si dve slovenski atletinji izbojevali peti mesti. S to uvrstitvijo sta se izkazali Maja Mihalinec v teku na 100 metrov in Neja Filipič v troskoku.

Mihalinčeva je za šprint potrebovala 11,4 sekunde, kar je njen najboljši izid sezone. Zmago je slavila Švicarka Ajla del Ponte (11,16). »Zelo sem zadovoljna. Zelo dobro sem štartala, kar mi je omogočilo, da sem potem tekla svoj tek. Tako sem lahko lažje nadzirala nastop, kar sem pred tem v sezoni pogrešala v šibkejši konkurenci. Kar sem si želela, sem tokrat dosegla,« je bila zadovoljna Mihalinčeva.
Maja Mihalinec je med prvimi čestitala švicarski zmagovalki Ajli Del Ponte. FOTO: Daniel Cole/AFP
Maja Mihalinec je med prvimi čestitala švicarski zmagovalki Ajli Del Ponte. FOTO: Daniel Cole/AFP


Filipičeva je doskočila pri 13,80 metra, s čimer je 47 centimetrov zaostala za prvouvrščeno Venezuelko Yulimar Rojas. »Ker nismo imeli pomoči vetra, sem z doseženo daljavo zelo zadovoljna. Z manjšimi popravki sem zmožna še več. Uvrstitev sem glede na udeležbo pričakovala, nad štadionom, gledalci in vzdušjem pa sem navdušena, res lepa izkušnja,« je bila dobro razpoložena najboljša slovenska tekmovalka v troskoku.

Na monaškem mitingu je od Slovenk nastopila tudi Anita Horvat, ki je v teku na 400 metrov s časom 52,45 zasedla sedmo mesto. Z najboljšim izidom sezone na svetu je bila najhitrejša Američanka Lynna Irby (50,50).
Joshua Cheptegei je novi svetovni rekorder v teku na 5000 metrov. FOTO: Matthias Hangst/AFP
Joshua Cheptegei je novi svetovni rekorder v teku na 5000 metrov. FOTO: Matthias Hangst/AFP


Omeniti kaže še, da je Joshua Cheptegei, svetovni prvak v teku na 10.000 metrov, izboljšal svetovni rekord na polovico krajši razdalji. S časom 12:35,36 je 23-letni šampion iz Ugande prejšnjo najboljšo znamko Etiopijca Kenenise Bekeleja (12:37,35) iz leta 2004 popravil za skoraj natanko dve sekundi.

 

Preberite še:

Komentarji: