V olimpijskih kvalifikacijah bodo igrale tudi slovenske odbojkarice

Naša ženska izbrana vrsta v odbojki si je nastop na kvalifikacijskem turnirju za Pariz 2024 priigrala z velikim skokom na svetovni lestvici.
Fotografija: Za nastop na olimpijskih igrah se bodo potegovale tudi slovenske odbojkarice. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Za nastop na olimpijskih igrah se bodo potegovale tudi slovenske odbojkarice. FOTO: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je močno povzpela na svetovni lestvici in si tako – kot so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) – zagotovila mesto v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Svetovna odbojkarska zveza (FIVB) je oktobra objavila seznam reprezentanc, ki se bodo med seboj pomerile za nastop na olimpijskem turnirju v Parizu 2024. Med 24 izbranimi vrstami je tudi Slovenija, ki si je vstopnico za kvalifikacije zagotovila s 25. mestom na svetovni lestvici. Francozinje so kot gostiteljice že uvrščene na olimpijske igre, Rusinje pa ne bodo imele pravice do nastopa.

Slovenske odbojkarice, ki so letos pod vodstvom selektorja Marca Bonitte v srebrni evropski ligi osvojile tretje mesto in se s prvim mestom v kvalifikacijah še tretjič uvrstile na evropsko prvenstvo, so na lestvici FIVB sprva zasedale 39. mesto. Zatem so skočile na 29. mesto, nato pa so pridobile še štiri mesta in si s tem zagotovile nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Te bodo na sporedu med 16. in 24. septembrom prihodnje leto, na njih pa se bo v treh skupinah (eno bo gostila Japonska, dva prireditelja pa še nista znana) med seboj merilo po osem reprezentanc. Po najboljši dve iz vsake skupine si bosta priigrali vozovnico za Pariz 2024.

V olimpijskih kvalifikacijah bo igrala tudi slovenska moška vrsta, ki na svetovni lestvici zaseda visoko deveto mesto. Na septembrskem svetovnem prvenstvu se je izkazala s četrtim mestom.

Preberite še:

Komentarji: