V sedmi partiji remi Carlsena in Nepomnjaščija

V dvoboju za naslov svetovnega prvaka v Dubaju vodi Norvežan s 4:3.
Fotografija: Jan Nepomnjaščij (levo) in Magnus Carlsen sta tokrat končala partijo po 41 potezah. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Jan Nepomnjaščij (levo) in Magnus Carlsen sta tokrat končala partijo po 41 potezah. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Norvežan Magnus Carlsen in Rus Jan Nepomnjaščij sta v sedmi partiji dvoboja za naslov svetovnega prvaka v Dubaju znova remizirala. Tokrat sta šahista partijo končala po 41 potezah. V vodstvu tako ostaja branilec naslova Carlsen s 4:3. V nedeljski osmi partijo bo imel prednost začetne poteze Norvežan.

Dvoboj za svetovnega prvaka bo na sporedu do največ 15. decembra v času svetovne razstave Expo v Dubaju. Dvoboj z nagradnim skladom dveh milijonov ameriških dolarjev (1,776 milijona evrov) bo dal prvaka po tem, ko bo eden od šahistov prvi zbral 7,5 točke. Morebitna odločilna štirinajsta partija bo 14. decembra, naslednji dan pa je predviden za podaljške.

Rus doslej uspešnejši

Carlsen ima precej višji šahovski rating od tekmeca, 2855:2782. Na papirju je zato v vlogi precejšnjega favorita Skandinavec, ki že osem let nosi krono najboljšega in se je že pridružil legendam iz zgodovine.

Nepomnjaščij in Carlsen sta se pred tem dvobojem v članskih kategorijah v običajnem šahu pomerila trinajstkrat. Rus je dobil kar štiri partije, branilec naslova ob osmih remijih eno samo. Ko sta se pomerila zadnjič pred Dubajem, lani na turnirju na Norveškem, sta si razdelila točko.

Komentarji: