Vodne balerine

V Glasgovu te dni poteka evropsko prvenstvo v plavalnih športih. Predstavljamo vam sinhrono plavanje, ki je prava paša za oči.
Fotografija: Nastop španske reprezentance. Foto Stefan Wermuth Reuters
Odpri galerijo
Nastop španske reprezentance. Foto Stefan Wermuth Reuters

Sinhrono plavanje je vodni - plavalni šport s kombinacijo plesnih in gimnastičnih elementov (predvsem baleta in ritmične gimnastike). Izvaja se v vodi in ob glasbeni spremljavi. Značilna je usklajenost oz. skladnost gibov, zato ga v slovenščini imenujemo tudi skladnostno plavanje. 

Je olimpijska športna panoga in eden kompleksnejših športov, saj poleg izjemne aerobne vzdržljivosti (dihati pod vodo ni mogoče), gibljivosti in moči, zahteva od športnika še visoko razvit kinestetični občutek za vodo, nadzorovano koordinacijo telesa v tridimenzionalni razsežnosti in hkratno usklajevanje gibov z glasbo, z ritmom, s prvinami in s soplavalci, vključena sta estetska zavest in umetniško uprizarjanje, ki se kažeta v eleganci in lahkotnosti gibanja pri manevriranju z vodo. Ščipalka za nos je obvezen pripomoček in tudi zaščitni znak tega športa, preprečuje vdor vode v dihala.

Sinhro plavalne tehnike so estetsko prilagojene siceršnje plavalne tehnike (prsno, kravl, hrbtno, delfin, dodano je bočno in se izvaja v več različicah). Bistvena je spretnost zavesljajev z rokami (npr. ravni, kanu, torpedo, oporni), ki omogočajo gibanje, prehode med položaji oz. ohranjanje telesa v predvidenih položajih. Osnovni položaji telesa, npr. hrbtno, navpično, ščuka, flamingo, so sestavni deli prvin, kot so baletne noge, barakude, podmornice, čaplje. Sestava vključuje poleg prvin tudi različne plavalne razvrstitve in vzorce, dvige, skoke in kompozicijo na suhem. Vse skupaj je kombinacija koreografije za solo, duo ali skupino nastopajočih. Nastopi so lahko v ženski, moški ali mešani zasedbi. 

Program tekmovanj predvideva tekmovanje iz prvin, tehnične sestave, proste sestave, proste kombinacije in poudarjene sestave. Ocenjuje se popolnost izvedbe s točkami od 0 do 10. Točke se pomnožijo s koeficientom zahtevnosti posamezne prvine, pri sestavah pa se te v deležih posameznih ocenjevalnih kategorij kot so izvedba, usklajenost, koreografija, glasbena interpretacija, vtis predstave in zahtevnost, seštejejo v končno oceno.
 
 

Komentarji: