Z dvoumno izjavo je Kličko še podžgal govorice o svoji vrnitvi v ring

Medijska družba DAZN naj bi ukrajinskemu boksarskemu asu Vladimirju Kličku za tri dvoboje ponujala že okrog 100 milijonov evrov.
Fotografija: Ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko (levo) je takole pred dvema letoma v šesti rundi poslal na tla britanskega zvezdnika Anthonyja Joshuo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko (levo) je takole pred dvema letoma v šesti rundi poslal na tla britanskega zvezdnika Anthonyja Joshuo. FOTO: Reuters

Potem ko je ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko pred skoraj natanko dvema letoma na štadionu Wembley klonil pred Anthonyjem Joshuo, se je znašel pred veliko skušnjavo. V njem je namreč še lep čas tlela goreča želja, da bi izkoristil možnost iz pogodbe in britanskega zvezdnika z nigerijskimi koreninami izzval na povratni obračun, toda po daljšem in temeljitem razmisleku je vendarle pretehtal razum. Mlajši od bratov Kličko je sklenil svoje rokavice obesiti na klin.

Toda zdaj bi si utegnil Vladimir premisliti in se vrniti v ring. Pred dnevi je namreč po pisanju nemškega časnika Bild prejel novo nespodobno ponudbo ameriškega milijarderja ukrajinskega rodu Leonarda Blavatnika, sicer večinskega lastnika medijske platforme DAZN, ki naj bi »dr. Jeklenemu kladivu« ponudil že 70 milijonov evrov (torej še enkrat več kot januarja) za tri dvoboje. Med temi bi bila tudi revanša z Joshuo, s katerim ima Kličko še neporavnane račune.
 

V prvem dvoboju ni bil daleč od uspeha


Da si jih želi poravnati, ni nobena skrivnost. Sploh po predstavi, ki jo je konec aprila 2017 prikazal v prvem medsebojnem obračunu za naslova svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF in WBA, med katerim ni bil daleč od zmage. Že res, da je izgubil s tehničnim nokavtom v enajsti rundi, toda predtem je tudi sam Joshuo spravil v nokdavn. In tedaj ni veliko manjkalo, da bi ga tudi nokavtiral, le en ali dva natančnejša udarca, pa bi se lahko razpletlo popolnoma drugače ...

Kakor poroča ukrajinska spletna stran sportarena.com, naj bi Kličko, ki so ga v zadnjem obdobju večkrat videli v družbi Blavatnika, že sprejel ponudbo družbe DAZN. Po njihovih podatkih naj bi bila pogodba težka že več kot 100 milijonov evrov, prvega od treh dvobojev pa naj bi imel že 25. maja na Olimpijskem štadionu v Kijevu. S kom naj bi takrat prekrižal pesti, še ni znano, jasno pa je, da njegov prvi tekmec po več kot dveh letih premora (še) ne bo eden od zdajšnjih vodilnih asov v kraljevski kategoriji.

Na neuradni svetovni jakostni lestvici med težkokategorniki (nad 90,892 kg) ta čas kraljuje Joshua (22 zmag, 21 s k. o., brez poraza), sledita mu prav tako še neporažena Američan Deontay Wilder (40 zmag, 39 s k. o., 1 neodločen izid) in Britanec Tyson Fury (27 zmag, 19 s k. o., 1 neodločen izid). Na četrtem mestu je z Dillianom Whytom (25 zmag, 18 s k. o., 1 poraz) še en Otočan, najboljšo peterico pa zaokrožuje ruski veteran Aleksander Povjetkin (34 zmag, 24 s k. o., 2 poraza).
 

Kljub 43 letom vrhunsko telesno pripravljen


Novinarji Bilda, ki so bili Kličku, ta ima v svoji profesionalni statistiki 64 zmag, 53 s k. o. in 5 porazov, pravzaprav vso njegovo poklicno kariero precej blizu, so se, ko so se znova pojavile govorice o Ukrajinčevi vrnitvi v ring, takoj vprašali, koliko časa bi potreboval, da bi se spet spravil v vrhunsko telesno pripravljenost. In prišli do ugotovitve, da je Vladimir kljub 43 letom, ki jih je dopolnil 25. marca, še vedno v zelo dobri formi. Nič čudnega, ko pa se še zmeraj dnevno ukvarja s športom in redno obiskuje tudi fitnes.
Vladimir Kličko po mnenju poznavalcev ne bi potreboval veliko, da bi se spravil v nekdanjo šampionsko formo. FOTO: Reuters
Vladimir Kličko po mnenju poznavalcev ne bi potreboval veliko, da bi se spravil v nekdanjo šampionsko formo. FOTO: Reuters


Še novembra je, denimo, tudi sam v enem od intervjujev priznal, da ima še vedno marsikaj v sebi. »Počutim se odlično, toda ne vem, kako dolgo lahko še vzdržujem takšno pripravljenost,« se je tedaj vprašal olimpijski prvak iz Atlante '96, ki si je po amaterski karieri neprekinjeno skoraj deset let (2006–2015) lastil različne šampionske pasove profesionalnega svetovnega prvaka.

Pri omenjenem nemškem časniku verjamejo, da bi se lahko Kličko znova okronal z naslovom svetovnega prvaka v enem od štirih najuglednejših združenj. Kar tri lovorike (IBF, WBA in WBO) si sicer zdaj lasti Anthony Joshua, najboljši po različici WBC pa je Deontay Wilder, ki se je – mimogrede – v začetku lanskega decembra v spektakularnem obračunu s Tysonom Furyjem razšel z neodločenim izidom.
 

Vesel, da ga boksarska javnost pogreša


Kakorkoli že; ukrajinski zvezdnik je sprva zanikal čedalje glasnejša namigovanja o tem, da si bo znova nataknil tekmovalne rokavice, češ da gre za prezgodnjo prvoaprilsko šalo. »Pred dvema letoma sem boksal zadnjič in moj status je vse do danes ostal nespremenjen. Če se bo glede tega kaj spremenilo, bom to javnosti prvi sporočil jaz in ne mediji!« je poudaril Kličko, čigar izjave na petkovi slovesnosti ob 70. obletnici zveze nemških profesionalnih boksarjev (BDB) so bile že bolj dvoumne.

»Na govorice, ki se v zadnjem obdobju pojavljajo v zvezi z mano, češ da se bom vrnil v ring, gledam kot na kompliment. Lepo je namreč vedeti, da te želijo navijači še vedno gledati oziroma da si te želijo nazaj med vrvi. Veseli me, da me boksarska javnost pogreša,« je povedal 43-letni Ukrajinec in na neposredno vprašanje novinarja nemške Športne informacijske službe (SID), ali ga bomo še kdaj videli v ringu, s svojim značilnim nasmeškom odvrnil: »Nikoli ne reci nikoli ...«

Komentarji: