Hamilton mlademu zvezdniku pokazal, zakaj je sedemkratni prvak

Branilec naslova svetovnega prvaka v formuli 1 je z izjemno borbo prišel do 96. zmage v karieri in napovedal, da je vroči kandidat za rekordni osmi naslov.
Fotografija: Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton si je privozil 96. zmago v karieri. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Odpri galerijo
Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton si je privozil 96. zmago v karieri. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 Lewis Hamilton je znova pokazal mojstrstvo. Na prvi dirki sezone je odbil napad glavnega izzivalca Maxa Verstappna in na VN Bahrajna vpisal že 96. zmago v karieri. Tretji je bil osmoljenec Valtteri Bottas. Obeta se nam izjemno napeta sezona.

Že začelo se je burno, najprej je že pred štartom ob progi s pokvarjenim dirkalnikom obtičal novinec v Red Bullu Sergio Perez, štart je bil preložen za nekaj minut, potem pa je novinec Nikita Mazepin (Haas) izgubil nadzor nad dirkalnikom in trčil v ogrado, nakar je na stezo zapeljal varnostni avto. Komaj se je nadaljevalo, sta trčila Pierre Gasly in še en novinec Mick Schumacher. Gasly, eden od tihih favoritov, je ostal brez možnosti za visoko mesto, potem ko je moral zamenjati krilce. Uveljavljen je bil virtualni varnostni avto.

Zelo dobro je začel Sebastian Vettel, zaradi kazni je v Aston Martonu začel kot zadnji, a se takoj prebil na 14. mesto. Agresiven je bil Charles Leclerc v Ferrariju, prehitel Bottasa na tretjem mestu, toda Finec mu je vrnil z isto mero. Verstappen se je pritoževal nad dirkalnikom, toda iz boksov so mu zagotovili, da je z Red Bullom vse v redu. Hamilton mu je edini lahko sledil, Leclerc je izgubljal bitko z Bottasom, blizu sta bila McLarnova zvezdnika Lando Norris in Daniel Ricciardo. Norrisu je uspelo priti mimo Monačana. Oba sta šta že v 13. krogu po menjavo gum. Krog zatem se je za postanek odločil tudi Hamilton, medtem ko je Verstappen vztrajal na progi. Branilec naslova se je odločil za trde gume in očitno je bilo, da bo šlo za taktični boj.

Verstappen se je začel pritoževati nad močnim vetrom, Hamilton pa postavil najhitrejši krog in kazalo je, da bo prevzel vodstvo, ko bo šel Nizozemec prvič pred garažo. Vettel se je povzpel celo na peto mesto, ampak s prvim kompletom pnevmatik. Tudi Perez je ujel ritem in bil začasno celo tretji ...

Max Verstappen ni mogel ugnati prvaka. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Max Verstappen ni mogel ugnati prvaka. FOTO: Andrej Isakovic/AFP


Ko je Verstappen šel po srednje trde gume, je vodstvo prepustil Hamiltonu. Verstappen je po radijski zvezi potožil, da nima nobenega oprijema in šef moštva Christian Horner je bil v dvomih. Leclerc je medtem padel na šesto mesto.

Na polovici dirke (28 od 56 krogov) v puščavi Sakhir blizu prestolnice Maname je so bili v igri za zmago in zmagovalni oder samo še Hamilton, vse hitrejši Verstappen (+3 sekunde) in Bottas (+6). Norris je bil 23 sekund za vodilnim Britancem. Vettel je medtem spet padel zelo nizko. Dobro dirko je imel ob vrnitvi po treh letih dvakratni prvak, veteran Fernando Alonso (11. mesto) v novem moštvu Alpine (prej Renault). Še boljši je bil Mehičan Perez, ki je dokazal, da si zasluži mesto v Red Bullu, in je ogrožal Ricciarda na šestem mestu.

Razlika med vodilnima Hamiltonom in Verstappnom se je zmanjšala pod dve sekundi. Angleževi šefi so se takrat odločili za nov postanek in presenetljivo je prvak spet oblekel bele trde Pirellijeve gume. Vprašanje je bilo, kako se bo odločil Red Bull ... 

Valtteri Bottas bi lahko celo zmagal, če ne bi imel ponesrečenega postanka. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Valtteri Bottas bi lahko celo zmagal, če ne bi imel ponesrečenega postanka. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


Bottas je imel smolo, pri njegovem postanku se je zapletlo (mehaniki niso mogli odstraniti sprednje gume) in moral je čakati kar 15 sekund, kar je pomenilo, da je izpadel iz boja za zmago. Padel je na peto mesto za Norrisom in Leclercom, res pa oba še nista imela drugega postanka, in kmalu se je vrnil na tretje mesto, res pa z velikim zaostankom.

Verstappen je hotel ostati čim dlje na stezi, pri Red Bullu so zato najprej poklicali Pereza. Ko je šel Nizozemec na postanek, je razlika bila le še 13 sekund, zato je Hamilton spet prišel v vodstvo. Verstappen je 16 krogov pred koncem imel osem sekund zaostanka in s svežimi (trdimi) gumami je bil velik favorit za zmago, saj mu ni bilo več treba v bokse.

Charles Leclerc s Ferrarijem ni bil konkurent za zmago. FOTO:<br />
Giuseppe Cacace/AFP
Charles Leclerc s Ferrarijem ni bil konkurent za zmago. FOTO:
Giuseppe Cacace/AFP


Razlika med vodilnima se je vztrajno zmanjševala in se pet krogov pred koncem znižala na sekundo in pol. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo Verstappen švignil mimo šampiona. Hitra proga je ponujala veliko priložnosti za prehitevanje na eni od treh con DRS. Zgodilo se je tri kroge pred koncem, ko Hamilton ob slabem oprijemu zadnjih gum ni mogel odbiti napada, ampak ni se dal, ponovno je vrnil udarec in prišel mimo mladega izzivalca. Seveda so se gume obrabljale tudi pri Verstappnu in ostalo je pri eni največjih zmag izjemnega Lewisa Hamiltona. 

Medtem je Bottas šel po nove gume v želji po dodatni točki z najhitrejšim krogom in načrt se mu je izšel, kar mu je bilo vsaj malce v tolažbo.

Rezultati VN Bahrajna
1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:32,03
2. Max Verstappen (Red Bul) +0,745
3. Valtteri Bottas (Mercedes) +37,383
4. Lando Norris (Mclaren) +46,466
5. Sergio Perez (Red Bull) +52,047
6. Charles Leclerc (Ferrari) +59,090
7. Daniel Ricciardo (Mclaren) +1:06,004
8. Carlos Sainz (Ferrari) +1:07,100
9. Juka Tsunoda (AlphaTauri) +1:25,692
10. Lance Stroll (Aston Martin) +1:26,713
11. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) +1:28,864
12. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) +1 krog
13. Esteban Ocon (Alpine)  +1 krog
14. George Russell (Williams) +1 krog
15. Sebastian Vettel (Aston Martin) +1 krog
16. Mick Schumacher (Haas) +1 krog


Skupni seštevek, dirkači
1. Lewis Hamilton (Mercedes) 25 točk
2. Max Verstappen (Red Bul) 18
3. Valtteri Bottas (Mercedes) 16
4. Lando Norris (Mclaren) 12
5. Sergio Perez (Red Bull) 10
6. Charles Leclerc (Ferrari) 8
7. Daniel Ricciardo (Mclaren) 6 
8. Carlos Sainz (Ferrari) 4
9. Juka Tsunoda (AlphaTauri) 2
10. Lance Stroll (Aston Martin) 1

Skupni seštevek, konstruktorji
1. Mercedes 41 točk
2. Red Bull 28
3. McLaren 18
4. Ferrari 12
5. AlphaTauri 2
6. Aston Martin 1

Preberite še:

Komentarji: