Žnidarčič hiter s počenim rebrom

V finalu EP v spustu pet slovenskih šprinterjev, za kolajne tudi moštva.
Fotografija: Nejc Žnidarčič je bil lani svetovni prvak v šprintu, kako bo na EP? Foto Nina Jelenc/kzs
Odpri galerijo
Nejc Žnidarčič je bil lani svetovni prvak v šprintu, kako bo na EP? Foto Nina Jelenc/kzs

Trnovo ob Soči – Tretji dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah je pomenil zatišje pred možnim neurjem tako z vremenskega kot s športnega vidika. Pod vse bolj grozečimi črnimi oblaki so se tekmovalci preizkusili v kvalifikacijah v šprintu, v katerih so slovenski kajakaši in kanuisti utrpeli zgolj pričakovane izgube. Na pragu današnjega finala so obtičali rosno mladi upi, ki šele nabirajo mednarodne izkušnje, peterica udarnih adutov pa se je uvrstila v jutrišnji finale, v katerem pričakujejo obogatitev zbirke kolajn.

Najbolj prepričljivo je svojo nalogo opravil kajakaš Simon Oven. Z zlato kolajno v klasičnem spustu in srebrno v moštveni tekmi očitno ni potešil vseh svojih ambicij, saj je bil najhitrejši tudi v uvodnem dejanju šprinterske preizkušnje, čeprav zanjo pravi, da ni ravno specialist. V prvem kvalifikacijskem nastopu je za 62 stotink sekunde prekosil Francoza Huguesa Moretta, tretji pa je bil Nejc Žnidarčič, čeprav je podrobnejši zdravniški pregled razkril, da ima počeno rebro. Neposredno uvrstitev med 15 finalistov si je s 4. mestom priveslal tudi Anže Urankar, Tim Mastnak pa je kot 10. moral na štart druge proge, na kateri je zasedel 8. mesto in zaokrožil popolno bero slovenskih finalistov v razredu K-1.
 

Danes brez pomoči tablet?


Z opravljenim je bil zadovoljen predvsem Žnidarčič, ki je zaradi poškodbe izpustil posamično in moštveno tekmo v klasičnem spustu. »Danes sem bolečine krotil s protibolečinskimi tabletami, da sem lahko nastopil. Poškodba me niti ni toliko motila, se je pa poznalo, da so tablete zelo močne. Zaradi zaspanosti nisem imel toliko moči kot običajno. V zadnjem delu proge me je nekoliko zmanjkalo, zato razmišljam, da bi v finalu nastopil brez pomoči farmacije,« je pojasnil, pred soboto pa napovedal: »Prvi trije bomo Slovenci, videli pa bomo, kako se bomo razvrstili, in kako bomo nato opravili delo na moštveni tekmi.«

Pri kanuistih in kajakašicah se je med najboljše prebil le lanski svetovni prvak Blaž Cof, pa tudi on je imel težave v dopoldanskem nastopu, saj je bil deseti. Zato pa je z odliko opravil popravni izpit. Na drugi progi je bil daleč najhitrejši in dosegel drugi najboljši rezultat dneva med kanuisti; za sedem stotink sekunde je bil hitrejši le Čeh Ondrej Rolenc.

Jutri se bo EP na Soči končalo s finalno tekmo posameznikov v šprintu (ob 10. uri) in moštveno preizkušnjo šprinterjev (15).

Preberite še:

Komentarji: