Tretjak: Če ponovimo torek, smo nepremagljivi

SP v hokeju: Ruska reprezentanca po sanjski igri s Švedsko potrdila favorizirano vlogo pred izločilnim delom
Fotografija: Rusi so se zasluženo veselili po izjemni predstavi v zadnjem kolu skupinskega dela SP proti Švedski. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Rusi so se zasluženo veselili po izjemni predstavi v zadnjem kolu skupinskega dela SP proti Švedski. FOTO Reuters

Za polovico od 16 reprezentanc se je tekmovanje v elitnem hokejskem razredu za letos končalo. Med temi je tudi domača izbrana vrsta Slovaške, ki si podobno kot pred osmimi leti na prvenstvu v Bratislavi in Košicah ni uresničila želje o uvrstitvi v izločilni del. Ta se bo začel danes, po vsem videnem doslej vloga prvih favoritov za naslov prvakov pripada Rusom.

Že ko so reprezentance razgrnile svoje sezname z igralci pred začetkom prvenstva, so postali udarni kandidati za naslov ruski hokejisti. Izstopala sta velezvezdnika iz NHL – Aleksandr Ovečkin in Jevgenij Maljkin –, poleg njiju je v postavi selektorja Ilje Vorobjova še kopica hokejistov visoke kakovostne ravni. Olimpijski prvaki iz Pjongčanga, takrat seveda kot vsi sodelujoči brez asov iz cenjenih severnoameriških klubov, so se odločno lotili boja za lovoriko na tem svetovnem prvenstvu. Prevzeti si jo želijo Švedom, junakom zadnjih dveh šampionatov – lanskega na Danskem in leto prej skupnega nemško-francoskega, ko je med elito nazadnje nastopila tudi slovenska reprezentanca –, spored letošnjega tekmovanja pa je Rusiji in Švedski namenil nastop v bratislavski skupini uvodnega dela. Ni jih bilo malo, ki so tekmo teh dveh velesil svetovne hokejske scene v zadnjem kolu pred izločilnim delom napovedali kot »finale pred finalom«, nato pa je res ponudila izjemno predstavo, a zgolj ruskih akterjev.

Njihova igra v 2. tretjini, ko so z delnim rezultatom 6:0 vzeli vso voljo branilcem naslova, je spominjala na najbolj blesteče čase ruskega hokeja, takrat še pod zastavo sovjetskega imperija. Z milimetrsko natančnimi in domiselnimi akcijami sta pravzaprav prvič na tem prvenstvu zablestela prav Maljkin in Ovečkin, odprlo se je tudi asu prihodnosti Kirilu Kaprizovu, ki ima še za eno sezono pogodbo pri CSKA iz Moskve, prvaku KHL, nakar bi se tudi on preselil na drugo stran Atlantika. »Ni mi bilo vseeno, ko sem se srečeval s kritikami na račun svoje igre na prejšnjih tekmah, a kriv sem si bil sam. Kar kamen se mi je odvalil od srca, ko sem proti Švedom zabil prvi gol na tem SP,« je dejal 22-letnik, doma iz Novokuznjecka, v zadnjih dveh sezonah pa član športnega velikana iz ruske metropole.


Zaskrbljeni Švedi


Zdaj je pred Rusi tekma izjemnega četrtfinalnega izziva z Američani. Tudi slednji so močnejši kot na nekaterih prejšnjih prvenstvih, kapetan Patrick Kane iz Chicaga je že vrsto let med najbolje plačanimi akterji NHL, toda Vladislav Tretjak, trikratni olimpijski prvak in zdaj predsednik ruske zveze, je prepričan: »Če bodo naši igrali še naprej tako kot v tej drugi tretjini s Švedsko, jih nihče ne more premagati.« Obenem pa so branilci naslova preživljali prav mučen bratislavski večer, niti povsem spodobna igra v zadnjih 20 minutah za končnih 4:7 jih ni mogla pomiriti. »Skrbi me, kako bo v četrtfinalu s Finci,« je zapisal kolumnist enega vodilnih švedskih dnevnikov Aftonbladet in se spomnil najhujšega poloma Švedske proti Sovjetski zvezi. Leta 1981 na svetovnem prvenstvu v domačem Göteborgu je bil izid 1:13 ...

Pari četrtfinala: danes, Bratislava: Rusija – ZDA (16.15), Češka – Nemčija (20.15); Košice: Kanada – Švica (16.15), Finska – Švedska (20.15).

Preberite še:

Komentarji: