Alberto Bettiol uspešno pobegnil, med favoriti brez sprememb

Pobeg 23 kolesarjev v 18. etapi dirke po Italiji se je končal z zmagoslavjem domačega aduta.
Fotografija: Alberto Bettiol se je razveselil zmage v 18. etapi. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Alberto Bettiol se je razveselil zmage v 18. etapi. FOTO: Luca Bettini/AFP

Italijan Alberto Bettiol (EF-Nippo) je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Italiji. Na 231 kilometrov dolgi preizkušnji med Roveretom in Stradello je po uspešnem pobegu za 17 sekund ugnal rojaka Simoneja Consonnija (Cofidis) in Irca Nicolasa Rocha (DSM). Skupno vodstvo je zadržal Kolumbijec Egan Bernal.

Ne posebej razgibana etapa je prinesla uspešen pobeg 23 kolesarjev. Nenevarni za skupno vodstvo so pridobivali prednost pred glavnino, ki je znašala tudi več kot 20 minut, in na koncu obračunali za etapno zmago.

Znotraj te skupine se je sicer približno 20 kilometrov pred ciljem peščica kolesarjev odločila za napad, posebej se je izstrelil Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), ki mu je sledil Bettiol, tega pa je lovil Roche. Bettiol in Roche sta združila moči v lovu na vodilnega, a le za kratko, saj je Irec popustil.
 

Bernal ima dve minute prednosti


Bettiol, tudi dober kronometrist, je še naprej poskušal zmanjšati nekajsekundni zaostanek za Cavagno, sedem kilometrov pred koncem pa ga je tudi ujel. Še več, izmučenega Francoza je pustil za sabo in se sam odpeljal proti etapni zmagi, svoji tretji v karieri.

Pri vrhu ni bilo sprememb, od devete etape vodi Bernal (Ineos Grenadiers) z dobrima dvema minutama prednosti pred Italijanom Damianom Carusom (Bahrain Victorious) in več kot tremi minutami pred Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange).

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je prispel v cilj kot 32. s 23:30 zaostanka. Skupno je 81.

V petek bodo kolesarji prevozili 166 kilometrov med Abbiategrassom in zaključnim vzponom na Alpe di Mera.

Komentarji: