Arnaud Demare do tretje etapne zmage na dirki po Italiji

Francoz je bil v šprintu prepričljivo hitrejši od Petra Sagana.
Fotografija: Arnaud Demare je še enkrat ubranil rožnato majico. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Arnaud Demare je še enkrat ubranil rožnato majico. FOTO: Luca Bettini/AFP

Brindis – Francoski kolesar Arnaud Demare (Groupama-FDJ) je zmagovalec sedme etape dirke po Italiji. V etapi, ki jo je v prvi polovici krojil bočni veter, je bil 29-letnik v ciljnem šprintu za tretjo zmago na Giru prepričljivo boljši od Slovaka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) in Avstralca Michaela Matthewsa (Sunweb). V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb na vrhu, v vodstvu ostaja Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step). Je pa zdaj drugi Nizozemcem Wilco Kelderman (Sunweb) ki ima 48 sekund zaostanka. Še za sekundo več zaostaja Španec Pello Bilbao (Bahrain-McLaren), ki je v zaključku izgubil šest sekund in zdrsnil na tretje mesto.

Današnja trasa je ponudila precej stresnih trenutkov za favorite. Pot od Matere do Brindisija je bila sicer ena najkrajših na Giru (143 km), toda že vremenska napoved je narekovala veliko dogajanja zaradi močnega bočnega vetra. V prvih 50 kilometrih je bila povprečna hitrost več kot 51 km/h, zaradi vetra pa so se ustvarili ešaloni, v katere so se ujeli številni najboljši.
 

Pobeg vnaprej obsojen na neuspeh


V prvi skupini je bil nosilec rožnate majice Almeida skupaj z Italijanom Vincenzom Nibalijem in Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom. V drugi pa so bili Danec Jakob Fuglsang, Španec Pello Bilbao in še nekateri drugi favoriti, medtem ko je največ v tretji skupini zaostal Britanec Simon Yates. Ko se je druga skupina priključila k prvi, je ritem nekoliko padel, tako da je tudi tretja skupina ujela stik. Pobeg zaradi hitrosti v glavnini tokrat ni imel možnosti za uspeh, v zadnji del etape, v katerem je prišlo do novega množičnega padca po zapletu z ograjo, pa so v ospredje prišli sprinterski vlaki.

Znova pa nihče ni segel niti do pet ekipi Groupama-FDJ in predvsem možu v vijoličasti majici najboljšega šprinterj  Demaru, ki je še drugi dan zapovrstjo zanesljivo dobil sprint glavnine. Pred tem je dobil še četrto etapo za hat-trick na Giru. Skupaj je v tej skrajšani sezoni zabeležil že 13 zmag.

Oba slovenska predstavnika sta bila v sedmi etapi pri začelju uvrščenih. Jan Tratnik je z zaostankom minute in 15 sekund končal kot 131., Domen Novak pa je bil 161. (+ 5:44). V skupnem seštevku kolesarja Bahrain-McLarna zasedata 61. oziroma 155. mesto.

V soboto bo na vrsti 200 kilometrov dolga etapa od Giovinazza do Vieste z enim daljšim vzponom sredi trase, zaradi česar je pričakovati nov spopad šprinterjev, ki bodo ohranili stik z najmočnejšimi prek Monte Sant'Angela 94 kilometrov pred ciljem.

 

Komentarji: