Barjanka kot lep spomin na prva leta Franje

Glavna novost osrednjega kolesarskega dogodka drugi vikend junija bo sobotni rekreativni maraton po Ljubljanskem barju. 
 
Fotografija: Gorazd Penko je spet poskrbel za novost na Franji - Barjanko. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Gorazd Penko je spet poskrbel za novost na Franji - Barjanko. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Še dobrih 20 dni nas loči od začetka letošnjega Maratona Franja, ki bo tako kot vsako leto doživel nekaj manjših sprememb. Letošnja glavna novost je uvedba Barjanke, ki bo zasedla osrednje mesto v sobotnem dogajanju, kolesarjem bo ponudila nekaj posebnega zaradi skoraj 30 kilometrov makadama. 
 
Ljubljanski Maraton Franja zdaj že vrsto let sodi med najbolje organizirane kolesarske maratone na svetu, za kar ima največ zaslug gonilna sila Franje Gorazd Penko. »Franja je zame celoletni stres, tako pozitivni kot negativni. A je trud vsako leto vreden, odzivi udeležencev nam dajejo energijo, da se že pet minut po koncu maratona lotimo organizacije naslednjega,« je na uvodu povedal Penko. 
 
Skupaj s sodelavci v kolesarskem društvu Rog in drugimi člani organizacijske ekipe vsako leto iščejo način, da bi Franjo približali še večjemu številu kolesarjev, ki jih je na slovenskih cestah iz leta v leto več. Organizacijsko je Franja ogromen zalogaj, skupaj pri pripravi pomaga več kot 2300 ljudi, 150 motoristov spremlja kolesarje na cesti, za vsak primer je pripravljenih 40 zdravnikov ... Proračun maratona se tudi letos giblje okrog 500 tisoč evrov, od 8. do 10. junija pa na dogodkih v okviru Franje pričakujejo okrog 8000 tisoč kolesarjev in kolesark. 
 

Tudi na Franji makadam

                                                                                                 
Letos bo Franja bogatejša za še en maraton, tokrat bodo v sobotnem dopoldnevu kolesarje popeljali na Ljubjansko barje. V 83 kilometrih bodo obiskali vseh sedem občin, ki so del krajinskega parka, posebnost pa bo skoraj 30 kilometrov dobro utrjenih makadamskih poti, ki so iz leta v leto bolj popularne. »Ko smo pred leti udeleženci prve Franje bentili nad makadamom, mame pa so krpale naše hlače, si je bilo težko predstavljati, da bodo 40 let kasneje prireditelji največjih dirk iskali makadam. Ideja Barjanke mi je bila takoj všeč, s specialkami se danes da brez težav premagati tudi makadam, zdaj Franja sledi najnovejšim trendom v kolesarstvu,« je ozadje nastanka Barjanke pojasnil Penko.
 

Že drugo leto morda etapna dirka

 
Letos bo Barjanka povsem netekmovalne narave, cesta bo zaprta za promet, a bo tempo vožnje narekoval prvi avtomobil, vmes pa kolesarje čakajo tudi tri okrepne postaje z desetminutnim počitkom. Če bodo odzivi dobri, bo morda Barjanka že naslednje leto del tridnevnega tekmovalnega programa Franje, ki bi tako postala del ne tako številčne svetovne druščine etapnih dirk za amaterske kolesarje. Dogajanje se bo spet začelo s petkovim popoldanskim kronometrom, ki bo štel tudi za državno prvenstvo, končalo pa s ciljem nedeljskega velikega Maratona Franja, ki ostaja kralj rekreativnih kolesarskih prireditev pri nas.
 

Komentarji: