Boj za zeleno se bo odločal na Primorskem

Glavni slovenski adut na 26. dirki po Sloveniji bo Tadej Pogačar, odločilni vzpon bo tokrat na Predmejo. 
Fotografija: dirka po sloveniji profili
Odpri galerijo
dirka po sloveniji profili

Ljubljana – Največja kolesarska dirka na slovenskih tleh že dobiva končno podobo, za zeleno majico naslednika Primoža Rogliča se bodo kolesarji potegovali na petih etapah med 19. in 23. junijem. Prenos na Eurosportu in TV SLO ostaja, kronometra ne bo, najtežja etapa bo na Primorskem z vzponom na Predmejo, zadnja pa se bo tradicionalno končala na novomeškem Glavnem trgu.

Letos bo dirka po Sloveniji naredila še korak naprej, Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ji je podelila status dirke ekstra kategorije, zato bo za zmage na voljo še več točk. Te bodo letos posebej dragocene, ker bodo pri UCI drugo leto na novo podeljevali licence ekipam za svetovno serijo, tudi velike tuje ekipe bodo v Slovenijo zagotovo prišle motivirane. Iz svetovne serije bo letos zasedba nekoliko manjša. »Imamo smolo s koledarjem, ki je takrat res natrpan, letos pa bodo hkrati z našo dirko potekale še evropske igre, kamor bo zagotovo odšlo kar nekaj kolesarjev. A na to nimamo vpliva, prepričan pa sem, da bo konkurenca zelo močna tudi letos,« razlaga direktor dirke Bogdan Fink.

V Slovenijo bo pripeljal 19 ekip, iz svetovne serije so to Bahrain Merida, Mitchelton Scott, UAE Emirates, Dimension Data in Bora Hansgrohe, možno pa je, da bo do dirke še kakšna ekipa zaprosila za mesto na dirki. Prijavljenih je še osem prokontinentalnih, pet kontinentalnih ekip in reprezentanca Slovenije.

Dirka po Sloveniji bo letos potekala med 19. in 23. junijem. FOTO: Roman Šipić/Delo
Dirka po Sloveniji bo letos potekala med 19. in 23. junijem. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Idrija bo spet kolesarska


Najtežje pričakovana je bila predstavitev trase dirke, ki se bo letos začela v Ljubljani, že dan pred dirko se bodo ekipe predstavile na Ljubljanskem gradu. Cilj prve bo v Rogaški Slatini in čeprav karavano čaka 1800 višinskih metrov, je vseeno pričakovati šprint glavnine. »To bo kar resen štart dirke, ne bo nam lahko, čeprav mogoče tako izgleda, a ker priložnosti za šprinterje ne bo veliko, pričakujem, da bodo največje ekipe obdržale glavnino skupaj,« pravi Marko Kump, ki bo letos v šprintih glavni slovenski adut, saj po povratku v Adrio Mobil spet dirka v šampionski formi.Druga etapa med Mariborom in Celjem bo razgibana, v zaključku se bodo kolesarji povzpeli na Celjsko kočo z druge strani kot lani, gre za nekoliko lažji vzpon, po spustu pa jih čaka še 13 kilometrov ravnine do ciljne črte. »Do Celjske koče bodo vsi prišli precej sveži, nervozno bo, tam pa pričakujem, da se bo glavnina razbila in da bo do cilja skupaj prišlo okrog 20 kolesarjev. Upam, da bom med njimi,« predvideva Tadej Pogačar, ki na dirko prihaja z ekipo UAE Emirates, ob njem bo v ekipi tudi Jan Polanc. Pogačar je že lansko dirko končal na četrtem mestu, tokrat pa ne skriva, da meri višje: »Če bo šlo vse v redu in če bom v približno takšni formi, kot sem bil na dirki po Baskiji, potem bom zagotovo ob najboljših. Želja je zelena majica!«

Tadej Pogačar je z rezultati v letošnji sezoni presenetil vse. FOTO: Roman Šipić/Delo
Tadej Pogačar je z rezultati v letošnji sezoni presenetil vse. FOTO: Roman Šipić/Delo


Pot do nje za Pogačarja ne bo enostavna, v tretji etapi karavno čaka pot iz Štajerske preko Gorenjske do Idrije, ki bo po letu 1994 spet del trase slovenske pentlje. V zaključku bo na sporedu strm vzpon na Medvedje brdo in nato tehnično zahteven spust do cilja v Idriji. »Ta etapa je še malo težja kot druga, selekcija bo velika, mislim pa, da bo o zmagovalcu na koncu odločil kar spust,« še pravi Pogačar.
 

Predmeja bo težja, kot kaže profil


Glavno delo v boju s konkurenco ga čaka na predzadnji dan dirke, ko se bo dirka odločala na vzponu na Predmejo s skoraj 800 višinskimi metri in nato na spustu do cilja v Ajdovščini. Etapa bo razgibana od začetka in precej bolj zahtevna, kot kaže profil, opozarja Pogačar: »Zaradi vetra in klancev bo že pred Predmejo nastala selekcija, nato pa bo šlo na nož. Klanca sicer ne poznam, a si ga bom vsaj enkrat zagotovo še pogledal, ob tem pa bo treba računati tudi na bonifikacijske sekunde na letečih ciljih, saj bi bile razlike lahko zelo majhne.«

Na zadnji dan dirke bo namesto kronometra na vrsti le še parada šampionov s ciljem na novomeškem Glavnem trgu. Spet bo odločal vstop na Kandijski most, ki ga Marko Kump pozna na pamet, zato bo tam gotovo v igri za zmago. Kdo bo na Dolenjsko pripeljal v zelenem, boste lahko spremljali tudi v neposrednih prenosih na televiziji Slovenija in Eurosportu.
 

Komentarji: