Campenaerts z več kot 55 kilometri podrl rekord

Belgijski specialist za vožnjo na čas Victor Campenaerts je v Mehiki podrl rekord v vožnji na eno uro, enega najbolj prestižnih v kolesarstvu.
Fotografija: Rekord v vožnji na eno uro je nekoč veljal za sveti gral kolesarstva. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rekord v vožnji na eno uro je nekoč veljal za sveti gral kolesarstva. FOTO: AFP

Victor Campenaerts se je od konca lanske sezone pripravljal le na naskok na rekord v vožnji na eno uro, ki ga je leta 2015 v Londonu postavil Bradley Wiggins. Angleški šampion je že takrat želel preseči mejo 55 kilometrov, ki je veljala za zlati in nedosegljivi rekord vožnje na eno uro, a se je Wiggins ustavil pri 54,526 kilometrih. 

Belgijec je bil v pripravah precej bolj temeljit, vsak dan je denimo hodil spat ob osmi uri zvečer, vstajal ob petih zjutraj in si do grama natančno odmeril vsak obrok, in to več kot pol leta. Campenaerts, tudi evropski prvak v kronometru, si je za naskok na rekord izbral velodrom v Aguacalientesu v Mehiki. 

Začel je zelo hitro, nato pa popustil in do polovice je kazalo, da bo rekord Wigginsa zdržal, nato pa je Campenarts v zadnji četrtini našel nove moči, pospešil in končal z izjemnimi 55 kilometri in 89 metri. ​"Navdušen sem, premagal sem mejo 55 kilometrov. Sprva sem bil prevelik optimist, vožnjo sem moral malo upočasniti, saj ne bi zdržal do konca," je bil ponosen dobitnik bronaste kolajne s svetovnega prvenstva in letošnji zmagovalec vožnje na čas na letošnji dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, ki je po nekaj neuspešnih poskusih drugih kolesarjev vendarle premagal Wigginsa.

Victor Campenaerts na velodromu v Mehiki. FOTO: AFP
Victor Campenaerts na velodromu v Mehiki. FOTO: AFP


"Močno sem garal za to. A ne samo jaz, vsa ekipa. Zdaj je vse poplačano," je še dejal 27 letni Belgijec. Campenaerts je vozil s posebej za to priložnost izdelanim kolesom z ravnim krmilom, brez zavor in brez zobnikov. 
 

Komentarji: